środa, 27 stycznia 2010

BROWNIE


Cudownie czekoladowe, ciężkie, aksamitne ciasto. Dla mnie rewelacja.
Idealne na chandrę. Kojące.
Brownie.
Przepis znaleziony sto lat temu na moim ulubionym forum kuchennym na gazeta.pl. Niestety, nie pamiętam Autora, ale wdzięczna jestem niesłychanie.


Zatem dla ukojenia potrzebujemy:

Składniki:

200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
125 g mąki
50 g kakao
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady białej
4 jaja
300 g drobnego cukru (idealnie, gdyby był brązowy)
1/2 łyżeczki kawy instant
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

Gorzką czekoladę i masło kroimy w kawałeczki, rozpuszczamy na parze, następnie odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę mleczną i białą siekamy ostrym nożem na niewielkie kawałki.
Przesiewamy razem kakao i mąkę, to szczególnie ważne dla kakao, które ma skłonności do łączenia się w grudki. Dodajemy cukier. Do osobnej miski wbijamy jajka (całe), wsypujemy kawę, dodajemy wanilię i ubijamy całość mikserem na szybkich obrotach przez około 4-5 minut. Następnie wlewamy przestudzoną czekoladę, łączymy delikatnie, dosypujemy mąkę z kakao i cukrem, na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C stopni.

Czas pieczenia jest niezwykle istotny. Tego ciasta nie sprawdzamy bowiem patyczkiem, a jeśli już to patyczek powinien zostać mokry. Bardzo ważne jest, żeby ciasto w środku zostało lekko niedopieczone, jeśli wysuszymy je za bardzo straci połowę uroku, bo nie będzie już tak cudownie aksamitne w smaku.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

a w którym momencie najlepiej cukier dodać?

Daga pisze...

razem z mąką

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes