sobota, 30 stycznia 2010

ROGALIKI MIGDAŁOWE


Małe słodkie co nieco. Przepis wymyśliłam sama wiedziona słabością do kruchego ciasta i migdałów:-)
Przy następnej wersji tych rogalików zamierzam część mąki zastąpić mąką migdałową. Myślę, że też będzie super.



Składniki ciasta:

200 g miękkiego dobrego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
kilka kropli esencji migdałowej
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
3/4 szklanki płatków migdałowych albo drobno posiekanych migdałów

Składniki polewy:

tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka masła
2 łyżki wody lub mleka
2-3 łyżki cukru

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtko, esencję i stopniowo obydwie mąki. Na koniec dodajemy migdały. Ciasto w miarę dodawania mąki robi się coraz gęstsze, ja ostatni etap mieszania robię już ręcznie. Ciasto wsadzamy do lodówki na mniej więcej pół godziny, a następnie partiami wyciągamy, formujemy ręcznie wąskie okrągłe wałki (jak na kopytka), kroimy na części i zawijamy jednocześnie lekko spłaszczając końce i nadając kształt jak na zdjęciu.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pieczemy do zezłocenia w temperaturze 190°C.
Można je układać dosyć blisko siebie, nie rosną.

Składniki polewy podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu mieszając do rozpuszczenia składników i pilnując, żeby się nie przypaliło (można też rozpuścić wszystko na parze), następnie maczamy rogaliki jak nam się podoba - ja maczałam końcówki - i układamy do wystygnięcia polewy. Możemy je oczywiście pokryć czekoladą całkowicie.
Rogaliki ładnie przechowują się w metalowej puszce przez co najmniej 2 tygodnie.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam, dziękuję za ten przepis. Rogaliki są pycha. Trochę zmodyfikowałam dodając cukier biały wymieszany z brązowym i cynamonowym, a zamiast ciemnej czekolady użyłam białej. Przepis i wygląd tych przysmaków jest tak niepozorny, że to aż dziwne.

Daga pisze...

Cieszę się, że smakują :-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes