czwartek, 4 lutego 2010

CIASTO BUDYNIOWE


To kolejne ciasto ze starego zeszytu z przepisami, który to zeszyt szczęśliwie znalazł się w moim posiadaniu.  Rozpływające się w ustach ciasto budyniowe.





Składniki ciasta:

4 jajka
2 szklanki mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
pół kostki masła/margaryny
szklanka śmietany (może być jogurt albo kwaśne mleko)
2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki masy:

4 i 1/2 paczki budyniu śmietankowego z cukrem
1.5  l mleka

Składniki kruszonki:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki drobnegu cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy tłuszcz z cukrem na puszystą masę, do roztartej masy dodajemy naprzemiennie i stopniowo jajka, mąkę i mleko/śmietanę. Gotowa masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie możemy dosypać odrobinę mąki, jeśli bardzo gęste dolewamy odrobinę mleka.

Przygotowanie masy jest bardzo proste, z podanych składników gotujemy budyń. Wyjdzie gęściejszy niż normalnie, więc trzeba uważać, aby go nie przypalić.

Kruszonkę prawie każdy wie jak robić, ale w razie czego napiszę, że ugniatamy wszystkie składniki palcami do momentu, aż masa zacznie zbijać się w małe bryłki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na cieście rozprowadzamy budyń (to nie jest niestety najłatwiejsza część zadania), posypujemy kruszonką i wsadzamy do piekarnika.

Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180°C
Przepis na średnią blachę (tj. ok. 36 na 25 cm) lub większą tortownicę (śr. 26-27 cm).

Uwagi:

- w przepisie mowa o budyniach z przepisem na torebce na 0.5 litra mleka
- ciasto wychodzi dosyć słodkie, można więc zmniejszyć ilość cukru do 0.5 szklanki
- ponieważ to już drugi taki przypadek o którym słyszę muszę to napisać - czasami zdarza się, że budyń jest na tyle ciężki, że ciasto w trakcie pieczenia na niego nadpływa. Nie ma to znaczenia dla smaku, ale ciasto nie wygląda tak jak na zdjęciu, tylko na górze też jest ciasto.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes