sobota, 6 lutego 2010

MUFFINY KAKAOWO-RUMOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Dziś u mnie dzień muffinowy. Piekłam dwa rodzaje w ulubionych smakach pewnej Zośki, z okazji Jej święta. Zośka jest jedną z nielicznych znanych mi osób, która bez względu na ilość spożytych kalorii zachowuje nienaganną figurę. Ech..może lepiej przejdę do przepisu:-)





Składniki:

2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka pokruszonej białej czekolady
3 łyżki rumu
2 całe jajka
1 i 1/3 szklanki mleka
1/2 kostki rozpuszczonego masła


Robimy jak inne muffiny: składniki suche (tutaj: mąka, kakao, cukier, proszek, czekolada) mieszamy dokładnie razem, w osobnej misce mieszamy składniki mokre. Łączymy suche z mokrymi, mieszamy tym razem niedokładnie, wykładamy do foremki mniej więcej do 2/3 jej wysokości i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190°C.
Możemy polać polewą czekoladową.

Uwagi:
- serdecznie odradzam korzystanie z białej czekolady tzw bąbelkowej, czyli z pęcherzykami powietrza w środku. Z bliżej nieznanych mi przyczyn ta czekolada zamiast smakowicie rozpuścić się w cieście zanika w nim prawie bez śladu.
- ilość kakao zależna jest od jego mocy - jeśli mamy porządne, mocne kakao możemy dać tylko 3 łyżki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes