środa, 10 lutego 2010

MUFFINY KAWOWO-CZEKOLADOWE Z WHISKY


Te muffiny to bliskie znajome muffinów z tego przepisu:
http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/01/muffiny-kawowe-z-biaa-czekolada-i.html

Przepis bardzo podobny, różnice są drobne.







Składniki:


2 szklanki mąki
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2/3 szklanki cukru drobnego białego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy mały
1/3 tabliczki białej czekolady
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
3 łyżki whisky
1 szklanka mleka

Ciasto robimy identycznie jak w poprzednim przepisie, więc to skopiuję:
bierzemy dwie miski, w jednej mieszamy dokładnie wszystkie produkty suche, czyli mąkę, cukry, proszek do pieczenia i pokruszone czekolady, w drugiej wszystkie produkty mokre, a następnie wlewamy produkty mokre do produktów suchych i mieszamy łyżką byle jak. Mówię zupełnie poważnie. Żadne miskery czy pracowite wywijanie trzepaczką, po prostu parę machnięć łychą, żeby produkty połączyły się mniej więcej.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek muffinowych, pieczemy w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Ciasto powiększa swoją objętość o mniej więcej 1/3, trzeba to uwzględnić przy wlewaniu go do foremek.

1 komentarze:

Monika Pawlak pisze...

W sam raz na urodziny męża, wypróbuję ! :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes