sobota, 6 lutego 2010

MUFFINY MOCNO CYTRYNOWE Z NUTKĄ CZEKOLADOWĄ



A oto i drugie muffiny dla Zośki. Przy okazji jedne z moich ulubionych. Bardzo lubię mocno cytrynowe smaki i ich połączenie z czarną lub mleczną czekoladą.



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 4 cytryn
pół tabliczki pokruszonej mlecznej czekolady
2 jajka 
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1 szklanka maślanki lub rzadkiego jogurtu naturalnego
do posypania - łyżka płatków migdałowych.

Robimy tak jak poprzednie - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę i czekoladę mieszamy dokładnie w jednym naczyniu. Pozostałe produkty dokładnie roztrzepujemy trzepaczką w drugim naczyniu, następnie łączymy produkty suche z produktami mokrymi, mieszamy byle jak łyżką (mają pozostac grudki) i wkładamy do foremek do mniej więcej 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdego muffina rzucamy kilka płatków migdałowych. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190°C.

Uwagi:
- zamiast maślanki/jogurtu możemy dać kwaśne mleko, albo kwaśną śmietaną. Od biedy można użyć słodkiego mleka, ale muffiny stracą wtedy cudowną lekko kwaskowatą nutkę i nie będą tak wilgotne.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes