wtorek, 2 lutego 2010

MURZYNEK


To jedno z najłatwiejszych ciast, puchate, ale dosyć ciężkie, fantastycznie wilgotne. Długo trzyma świeżość.
Przepis z pewnego wspaniałego zeszytu, o którym napiszę później.



Składniki:

1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
3 łyżki stołowe kwaśnego dżemu albo powideł (z porzeczek, śliwek itp)
2 płaskie łyżki kakao
1 jajko
1 szklanka zsiadłego mleka
1 łyżeczka sody
2 i 1/2 szklanki mąki
aromat do ciasta


Masło, cukier i jajko ucieramy razem na puszystą masę (można mikserem). Dodajemy kakao, dżem/powidła, mąkę wymieszaną z sodą, mleko i zapach. Dokładnie mieszamy. Zamiast zapachu można - a wręcz należy - dodać na przykład 2 łyżki rumu, albo 2 łyżki brandy. Możemy też murzynka niezwykle łatwo przerobić na piernik dodając 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika. Jeśli lubicie bakalie świetnie do tego ciasta pasują rodzynki, migdały albo orzechy włoskie.

Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180°C.

Gotowe możemy polać lukrem, czekoladą albo po prostu zostawić jak jest.

5 komentarze:

faalka pisze...

Przepyszny Murzynek - ciężki, wilgotny i smakowity.

Anka M. pisze...

Smakowite :)

Anonimowy pisze...

zamiast zsiadlego mleka mozna dodac kefir lub maslanke?

Daga pisze...

nie próbowałam, ale myślę, że można. W innych ciastach stosuje się te produkty zamiennie, więc dlaczego w tym nie. Trzymam kciuki!

Anonimowy pisze...

jaki rozmiar blachy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes