wtorek, 2 lutego 2010

PIERNICZKI


Ten przepis zawdzięczam pewnej niezwykle uzdolnionej kulinarnie Agni. Ona robi z tych pierniczków prawdziwe dzieła sztuki, ja potrafię jedynie wycinać je przy pomocy foremek.

Składniki:

0,5 kg miodu (można pół na pół naturalny ze sztucznym)
kostka masła
3 jajka
25 dag cukru
1,2 kg mąki krupczatki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników

Miód i przyprawy rozgrzewamy na patelni, dodajemy cukier i masło. Czekamy aż wszystko zamieni się w aromatyczną jednolitą masę i odstawiamy do ostygnięcia. Jak przestygnie wbijamy jajka i miksujemy na wolnych obrotach stopniowo dodając mąkę wymieszaną z sodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki, wałkujemy podsypując odrobiną mąki, wycinamy pierniczki i pieczemy do zrumienienia w 180°C.
Pierniki są krucho-miękkie, można je jeść od razu. Ciasto doskonale nadaje się do budowania domków z piernika.

3 komentarze:

Ale R pisze...

a co z sodą? :D

Daga pisze...

Sodę dobrze byłoby dodać:D
Już koryguję przepis, dzięki!

Anonimowy pisze...

Wypróbowałam ten przepis i poleciłam innym, koleżanka z pracy (oraz jej córeczka) są zachwycone :D Pyszne! Testowałam na tym cieście nowe foremki, takie z kotami :D

Aragonte

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes