wtorek, 2 lutego 2010

ROLADA SZPINAKOWA


Moje ulubione danie na przystawkę. Istnieje wersja z chrzanem, ale ja robię z czosnkiem. Przepis znaleziony wieki temu W Galerii Potraw,  tu, nieco przeze mnie zmodyfikowany.






Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
2 serki typu Almette śmietankowe lub jogurtowe
4 jajka
kilka plastrów wędzonego łososia
pół pęczka koperku
przyprawy

Dusimy szpinak na tłuszczu, pod koniec dodajemy zgnieciony czosnek, przyprawiamy wedle własnego uznania, ja daję sól, gałkę muszkatołową i odrobinę pieprzu. Następnie masę bardzo porządnie odparowujemy, masa ma być porządnie gęsta i nie podchodzić wodą.
Jak przestygnie łączymy ją z roztrzepanymi żółtkami i pianą ubitą z białek, a następnie wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ciasto jest upieczone, jeszcze gorące, razem z papierem do pieczenia zwijamy w roladę i pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie mamy czas na przygotowanie serków - wyrzucamy je do miski i mieszamy dokładnie z koperkiem. Możemy też lekko dosolić, jeśli lubimy mocno słone potrawy.
Gdy rolada jest zimna delikatnie ją rozwijamy jednocześnie odklejając z niej papier do pieczenia i rozkładamy ją na rozłożonej na blacie folii spożywczej. Następnie smarujemy całość (rolady, nie folii;-)) równą warstwą serka zostawiając na zewnętrznym brzegu około 1 cm marginesu. Na przeciwległym brzegu (tym, który był w środku rolady) układamy w paskach łososia i zwijamy całość starając się, aby koniec rolady znalazł się pod nią. Gdy rolada jest zwinięta owijamy ją ciasno w folię, na której leży i chowamy na kilka godzin do lodówki. Ja zwykle robię ją w przedzień. Kroimy mocno schłodzoną ostrym nożem, bo włókna łososia lubią się czasami ciągnąć.

Uwagi:
- szpinak dobrze jest przyprawić dosyć mocno, mając na uwadze, że dodamy do niego jajka, same w sobie dosyć mdłe w smaku
- jeśli szpinak jest zbyt rzadki możemy spróbować odsączyć go na sitku albo po prostu dodać do ciasta łyżkę mąki pszennej, nic złego się nie stanie
- papier do pieczenia dobrze jest przed wylaniem posmarować odrobiną oliwy, łatwiej go wtedy ściągnąć z rolady
- przyprawiając ser miejmy na uwadze, że łosoś jest sam w sobie dosyć słony
- czasami robię z tego przepisu dwie cieniuteńkie rolady. Trudniej je zwinąć, ale wyglądają jeszcze bardziej efektownie i elegancko.

13 komentarze:

Magdalena pisze...

Zrobię to!!! Jeśli mnie tylko umiejętnościami nie przerośnie!
Ślinimy się z Radkiem od wczoraj :)

całusy!
Liv/Magda

Daga pisze...

Na pewno się uda. Jakby co służę radą:-)

Anonimowy pisze...

przepis rewelka,udaje się bez problemu:) mniam

Anonimowy pisze...

Witam! czy do rolady szpinakowej mogę użyć szpinaku ze śmietaną-wspaniałe zdjęcia b.apetyczne!

Daga pisze...

mowa o gotowej mrożonce szpinak ze śmietaną?
Wydaje mi się, że może się to nie sprawdzić, ale nie próbowałam.

Anonimowy pisze...

dzięki za szybką odpowiedz-tak mowa o gotowej mrożonce (tak jak napisałaś).pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

ale jak waga szpinaku?? u mnie paczka ma 1kg

Daga pisze...

w Polsce mrożony szpinak waży zazwyczaj 450 g

Anonimowy pisze...

Witam...prosze mi powiedziec na jakiej blaszcze tzn o jakich wymiarach pani piecze ta pysznie wygladajacą rolade? 450gr szpinkaku wystarczy?

Daga pisze...

Roladę piecze się na największej blasze, która zazwyczaj jest już na wyposażeniu piekarnika.
1 opakowanie szpinaku ma właśnie zazwyczaj 450g:-)

Anonimowy pisze...

Dziękuje za odp:) więc na weekend biore się za rolade...mam nadzieje,że wyjdzie:) pozdrawiam:)

Adrijah pisze...

Pycha :) polecam też wersję z chrzanowo-kardamonowym serkiem :)

Li pisze...

Rewelacja, robię ją jutro! Pozdrawiam:))

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes