wtorek, 2 lutego 2010

ROLADA SZPINAKOWA


Moje ulubione danie na przystawkę. Istnieje wersja z chrzanem, ale ja robię z czosnkiem. Przepis znaleziony wieki temu W Galerii Potraw,  tu, nieco przeze mnie zmodyfikowany.






Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
2 serki typu Almette śmietankowe lub jogurtowe
4 jajka
kilka plastrów wędzonego łososia
pół pęczka koperku
przyprawy

Dusimy szpinak na tłuszczu, pod koniec dodajemy zgnieciony czosnek, przyprawiamy wedle własnego uznania, ja daję sól, gałkę muszkatołową i odrobinę pieprzu. Następnie masę bardzo porządnie odparowujemy, masa ma być porządnie gęsta i nie podchodzić wodą.
Jak przestygnie łączymy ją z roztrzepanymi żółtkami i pianą ubitą z białek, a następnie wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ciasto jest upieczone, jeszcze gorące, razem z papierem do pieczenia zwijamy w roladę i pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie mamy czas na przygotowanie serków - wyrzucamy je do miski i mieszamy dokładnie z koperkiem. Możemy też lekko dosolić, jeśli lubimy mocno słone potrawy.
Gdy rolada jest zimna delikatnie ją rozwijamy jednocześnie odklejając z niej papier do pieczenia i rozkładamy ją na rozłożonej na blacie folii spożywczej. Następnie smarujemy całość (rolady, nie folii;-)) równą warstwą serka zostawiając na zewnętrznym brzegu około 1 cm marginesu. Na przeciwległym brzegu (tym, który był w środku rolady) układamy w paskach łososia i zwijamy całość starając się, aby koniec rolady znalazł się pod nią. Gdy rolada jest zwinięta owijamy ją ciasno w folię, na której leży i chowamy na kilka godzin do lodówki. Ja zwykle robię ją w przedzień. Kroimy mocno schłodzoną ostrym nożem, bo włókna łososia lubią się czasami ciągnąć.

Uwagi:
- szpinak dobrze jest przyprawić dosyć mocno, mając na uwadze, że dodamy do niego jajka, same w sobie dosyć mdłe w smaku
- jeśli szpinak jest zbyt rzadki możemy spróbować odsączyć go na sitku albo po prostu dodać do ciasta łyżkę mąki pszennej, nic złego się nie stanie
- papier do pieczenia dobrze jest przed wylaniem posmarować odrobiną oliwy, łatwiej go wtedy ściągnąć z rolady
- przyprawiając ser miejmy na uwadze, że łosoś jest sam w sobie dosyć słony
- czasami robię z tego przepisu dwie cieniuteńkie rolady. Trudniej je zwinąć, ale wyglądają jeszcze bardziej efektownie i elegancko.

13 komentarze:

Magdalena pisze...

Zrobię to!!! Jeśli mnie tylko umiejętnościami nie przerośnie!
Ślinimy się z Radkiem od wczoraj :)

całusy!
Liv/Magda

Daga pisze...

Na pewno się uda. Jakby co służę radą:-)

Anonimowy pisze...

przepis rewelka,udaje się bez problemu:) mniam

Anonimowy pisze...

Witam! czy do rolady szpinakowej mogę użyć szpinaku ze śmietaną-wspaniałe zdjęcia b.apetyczne!

Daga pisze...

mowa o gotowej mrożonce szpinak ze śmietaną?
Wydaje mi się, że może się to nie sprawdzić, ale nie próbowałam.

Anonimowy pisze...

dzięki za szybką odpowiedz-tak mowa o gotowej mrożonce (tak jak napisałaś).pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

ale jak waga szpinaku?? u mnie paczka ma 1kg

Daga pisze...

w Polsce mrożony szpinak waży zazwyczaj 450 g

Anonimowy pisze...

Witam...prosze mi powiedziec na jakiej blaszcze tzn o jakich wymiarach pani piecze ta pysznie wygladajacą rolade? 450gr szpinkaku wystarczy?

Daga pisze...

Roladę piecze się na największej blasze, która zazwyczaj jest już na wyposażeniu piekarnika.
1 opakowanie szpinaku ma właśnie zazwyczaj 450g:-)

Anonimowy pisze...

Dziękuje za odp:) więc na weekend biore się za rolade...mam nadzieje,że wyjdzie:) pozdrawiam:)

Adrijah pisze...

Pycha :) polecam też wersję z chrzanowo-kardamonowym serkiem :)

Li pisze...

Rewelacja, robię ją jutro! Pozdrawiam:))

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania. Spryciarzy, którzy wpisują się tu tylko po to, żeby umieścić link do swojej strony uprzejmie informuję, że ich posty są usuwane na bieżąco. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam:-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes