niedziela, 14 lutego 2010

SERNIK WANILIOWY



Tak go nazwałam dla odróżnienia od innych, a to po prostu wspaniały, puszysty sernik o dosyć tradycyjnym smaku.
Oczywiście jak to u mnie, bez spodu. Niestety, nie mogę pokazać go w przekroju, bo upieczony został na okazję specjalną, trzeba więc sobie wyobrazić to przyjemnie kremowe wnętrze :-)



Składniki:

1 kg tłustego mielonego sera
2 szklanki cukru pudru
8 jaj
15 dag masła
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 czubata łyżka kaszy manny
cukier waniliowy
1 łyżka brandy lub rumu
sok z połowy dużej cytryny lub całej małej

Ucieramy masło na puch, w osobnym naczyniu ucieramy żółtka z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym, obie masy mieszamy dokładnie z serem, dodajemy budyń, kaszę, alkohol i sok. Następnie ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy na sztywną masę. Następnie mieszamy delikatnie pianę z masą serową i wylewamy do blachy.
Masy będzie sporo, więc przyda się b. duża tortownica, albo tzw. duża blacha, czyli duża blacha prostokątna. Ciasto pieczemy w temperaturze 165°C - 175°C przez około 80 minut. Jeśli nasz piekarnik ma tendencje do przypiekania góry na ostatnie 20-30 minut pieczenia możemy przykryć sernik papierem.
Upieczony zostawiamy jeszcze na parę minut w piekarniku. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej ciemną, bo sernik jest dosyć słodki.

Uwagi:
- napiszę to bardzo niechętnie, ale tak, ten sernik można zrobić na kruchym spodzie, wychodzi równie smaczny ;-)
- przepis na dużą prostokątną blachę

1 komentarze:

Maciek pisze...

sernik doobryyyyy!!!!!!

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes