wtorek, 30 marca 2010

BABKA CZEKOLADOWO - CZEKOLADOWA


I kolejna baba:-) Z wyglądu nawet podobna do mojej poprzedniej babki, ale w smaku zupełnie inna: wilgotna, aksamitna, dosyć ciężka, długo utrzymuje świeżość. Nazwę zawdzięcza dwóm czekoladom: białej i mlecznej, które to odpowiedzialne są za wspaniały smak i wilgotność.


Składniki ciasta jasnego:

1/2 kostki masła*
1/2 szklanki drobnego cukru
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
2jajka

Składniki ciasta ciemnego:

1/2 kostki masła*
1/2 szklanki drobnego cukru
1 tabliczka mlecznej czekolady (może być gorzkiej, jeśli lubimy mocno czekoladowe smaki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka

*mam na myśli kostkę 25 dag

Przepis na dużą formę z kominkiem.


Ciasto białe i czekoladowe przygotowujemy osobno, będą nam więc potrzebne dwa garnki, a później dwie miski, w których ciasto skończymy.
W jednym garnku rozpuszczamy pół kostki masła z tabliczką białej czekolady i 1/2 szklanki cukru, w drugim pół kostki masła z tabliczką mlecznej czekolady i 1/2 szklanki cukru. Masy nie powinny się zagotować. Odstawiamy do ostudzenia.
Gdy wystygną, z obydwiema masami postępujemy tak samo: dodajemy dwa żółtka, miksujemy dokładnie, potem dodajemy stopniowo wymieszaną z  proszkiem do pieczenia mąkę, na koniec mieszamy delikatnie z pianą ubitą z białek.
Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej. Od nas zależy, jak masy wylejemy. Ja wylałam najpierw masę jasną, a potem na nią masę ciemną, można zrobić odwrotnie.
Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.


16 komentarze:

Anulka pisze...

Pysznie wyglada.

Anonimowy pisze...

Nie będe pytać,czy lubisz czekoladę:)
Wygląda znakomicie,a może zrobię ją na Wielkanoc,
taka wykwintna! Dzięki!

Daga pisze...

Ja czekoladę? Ależ skąd!;-)
Dzięki za miłe słowa:-)

Aleksandra pisze...

Pysznosci! Szukalam babki na Wielkanoc i wlasnie znalazlam. Dzien bez czekoladki to dzien stracony! Dziekuje niniejszym za przepis :)

Aleksandra pisze...

A i jeszcze jedno - masz swietny layout bloga! Bardzo mi sie podoba! Ja nie mam pojecia o tworzeniach stron i moj blog to biedak jednym slowem ;)

faalka pisze...

Całkiem ładny layout :)

Upiekłam część tej babki - tę z białą czekoladą. Smak rewelacyjny!

Daga pisze...

A co się stało z drugą częścią?:-)

faalka pisze...

Drugą część zrobiłam bez czekolady z przepisu na szybką babkę z migdałami. Robiłam też sernik z czekoladą i uznałam, że co za dużo to za dużo ;) Jakby ktoś chciał po mnie eksperyment powtórzyć, to ostrzegam, że wychodzi ciasta na dwie standardowe formy z dziurą lub na jedno w superwielkiej formie babowej. Moja mi się niestety wylała w piekarniku. Ale była pyszna :)

Daga pisze...

A to nie wiedziałam, że taki odważny eksperyment zrobiłaś. Cieszę się, że pysznie wyszło.
Nie rozumiem tylko o co chodzi z tą informacją, że czekolady w ciastach może być za dużo. Bardzo dziwnie to brzmi;-)))

Anonimowy pisze...

Kolejna babeczka wypróbowana i jest PRZEPYSZNA :) wyszła za pierwszym razem wyśmienita, napewno zostanie moją babką świąteczną :)

Pozdrawiam Maja

Daga pisze...

Bardzo się cieszę. Pozdrawiam :-)

Anonimowy pisze...

Witam:) czy można zmniejszyć proporcje czekolady?np dać po pół czekolady?

Daga pisze...

Obawiam się, że wtedy smak czekolady po prostu zginie. W takim układzie wolałabym chyba zrobić zwykłą mączną babkę.

Anonimowy pisze...

ok więc zaryzykuje ilością kalorii:) a co tam raz do roku na Święta można sobie pozwolić na odrobine szaleństwa:)

Daga pisze...

Moim zdaniem lepiej zjeść niewielki kawałek naprawdę pysznego ciasta niż duży kawałek czegoś niesmacznego:-)

Anonimowy pisze...

Zgadzam się:) babeczka wczoraj została upieczona i musze przyznać,ze jest rewelacyjna:) zmieniłam tylko proporcje cukru,bo obawiałam się,że wyjdzie za słodka z tymi czekoladami i okazało się,ze dobrze zrobiłam...dla mnie wsam raz:)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes