wtorek, 9 marca 2010

PIEROGI...


... ale z piekarnika, więc jesteśmy w blogowym temacie:-)
To ciekawa alternatywa dla pierogów gotowanych. Te akurat nadziewane są kapustą i grzybami, ale podobnie jak zwykłe pierogi można je nadziewać także mięsem, nadzieniem jak do ruskich, kaszą z serem, soczewicą, więc nie podaję konkretnego przepisu na nadzienie. Można też zrobić je na słodko. Jedne i drugie fajnie smakują z dipami. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.

 
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
bryłka drożdży wielkości orzecha włoskiego
1/3 kostki zimnego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (18-22%)

dodatkowo- jajko do posmarowania wierzchu

Rozcieramy drożdże z cukrem aż staną się płynne, dodajemy śmietanę, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy na stolnicę mąkę z solą, siekamy z zimnym masłem, dodajemy jajko, wyrośnięte drożdże i szybko zagniatamy ciasto. Zostawiamy je pod ściereczką na około 30 minut żeby odpoczęło, a następnie cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, kładziemy na nich farsz i zalepiamy jak zwykłe pierogi. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać makiem, kminkiem, ziołami - czym chcemy i lubimy. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.

Uwagi:

- pierogi ładnie podgrzewają się w nagrzanym piekarniku lub w mikrofali,
- być może powiedziałam to nie dość jasno powyżej - farszu do pieczenia nie przygotowujemy w jakiś specjalny sposób, to jest dokładnie to samo, co wkłada się do pierogów tradycyjnych,
- w wersji na słodko do ciasta dajemy tylko szczyptę soli, i zwiększamy ilość cukru do 3-4 łyżek, a z wierzchu możemy posypać cukrem kryształem, albo polać lukrem,
- pierogi wcale nie muszą mieć kształtu pierogów, możemy je zrobić jako kwadraty, trójkąty, wszystko zależy od fantazji.

2 komentarze:

majka pisze...

Widze, ze i u Ciebie pierozki :) Sliczne sa. Zglodnialam juz od samego patrzenia na nie :))

Pozdrawiam cieplo.

Anonimowy pisze...

O Boze, jakie superowe pierozki!!!

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes