poniedziałek, 15 marca 2010

ŚLIMACZKI Z SEREM


...czyli małe drożdżowe bułeczki z nadzieniem serowym. Najlepsze pierwszego dnia, jeszcze lekko ciepłe, ale następnego dnia też bardzo smaczne, wilgotne i pachnące mieszaniną wanilii i skórki cytrynowej. Trzeciego dnia na ogół nie mogą doczekać;-)

Składniki:

1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 kostki masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 laski wanilii

Nadzienie:

1/2 kg zmielonego sera
2 jajka
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek

Lukier:

1 białko
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta otartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
 
Podgrzewamy mleko wraz z wanilią i odstawiamy na około 20 minut, żeby przeszło aromatem. Rozcieramy drożdże z łyżką cukru aż staną się płynne, dodajemy 5-6 łyżek ciepłego (nie gorącego!) mleka, łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy do dużego naczynia mąkę, dodajemy cukier, w osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka. Gdy drożdże urosną wlewamy je do mąki, dodajemy jajka, resztę ciepłego mleka (wyjmując laskę wanilii) i gnieciemy ciasto. Gdy ciasto odchodzi od ręki dolewamy do niego rozpuszczony ciepły tłuszcz i jeszcze raz porządnie wyrabiamy, żeby było gładkie, lśniące i nie lepiące się. Następnie ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu,pod ściereczką do wyrośnięcia, - powinno podwoić swoją objętość. 

W czasie jak rośnie możemy przygotować masę serową. Ucieramy ser z żółtkami, dodajemy skórkę, mąkę, rodzynki. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier, sztywną pianę mieszamy delikatnie z serem. Gotowe.

Gdy ciasto jest wyrośnięte przerabiamy je jeszcze raz na stolnicy, a następnie odrywamy od niego część wielkości pięści i podsypując mąką rozwałkowujemy na prostokątny placek. Placek smarujemy cienką warstwą sera, rolujemy całość jak dywanik, a następnie tak powstały rulon ostrym nożem kroimy na mniej więcej centymetrowe plasterki, które natychmiast układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, gdzie powinny pozostać jeszcze na jakieś 30 minut do wyrośnięcia. Układając je trzeba pamiętać, o odstępach, bo ślimaczki powiększą się co najmniej dwukrotnie. Analogicznie robimy z kolejnymi kawałkami ciasta.

Nie należy się przejmować tym, że plasterki przy krojeniu spłaszczają się, tudzież że wypływa z nich ser. Możemy skorygować ich kształt układając je na blaszce, ale generalnie to ciasto, które jeszcze porządnie wyrośnie, więc i tak się zmieni. 

Najlepiej jest przygotować sobie kilka blaszek i od razu ułożyć na nich wszystkie ślimaczki, Jeśli to nie jest możliwe, to bułeczki układamy na porządnie wysypanej mąką tacy i potem przekładamy je na blachę.

W czasie jak ślimaczki rosną ucieramy wszystkie składniki lukru na puszystą masę.

Wyrośnięte ślimaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15  minut, do zrumienienia. Trzeba pilnować, żeby ślimaczki nie piekły się za długo, bo będą za bardzo wysuszone i mniej smaczne. Jeszcze gorące smarujemy lukrem.

Uwagi:
- z tego przepisu wyjdzie około 80 sztuk ślimaczków, więc o ile nie macie dużej rodziny, tudzież nie planujecie licznych gości proponuję zrobić ślimaczki z połowy ilości,
- ilość mleka należy uznać za orientacyjną, dużo zależy od mąki, generalnie ciasto powinno być dosyć zbite, żeby dało się wałkować.














6 komentarze:

Alinka pisze...

Bardzo apetycznie wyglądają. Aż u mnie nimi zapachniało:)

Ivon pisze...

O Kochana jakie Ty tu cuda serwujesz !!!! Ślinka cieknie :)

asiejka pisze...

ach, drożdżowe bułeczki z serem.. niezmiennie uwielbiane połaczenie

Anonimowy pisze...

W opisie przeczytałam, że dodajesz jajka do sera ale przy liscie składników nie ma żadnych jajek. No i mam problem bo zamierzam dzisiaj zrobic ślimaczki z tego przepisu, a nie wiem ile jajek dodac :-(

Daga pisze...

Bardzo, bardzo przepraszam i dziękuję za zgłoszenie błędu. To powinny być dwa jajka, już dopisałam.

Anonimowy pisze...

wyszły przepyszne!! :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes