wtorek, 4 maja 2010

BABKA OWOCOWA


Bardzo łatwa, zaskakująco smaczna  i  niedroga. A do tego można ją zrobić na wiele sposobów, bo tak naprawdę wszystko zależy od tego, jaki jogurt wybierzemy.
Babka długo trzyma świeżość i jest całkiem smaczna, nawet jeśli Wasza druga połowa zostawi ją na całą noc w otwartej folii, czego dziś doświadczyliśmy:-)
Przepis dostałam od Teściowej, która z kolei dostała go od kogoś, tak więc to typowy "przepis krążący". Bardzo takie lubię!




Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jaja
3/4 szklanka cukru
1 mały jogurt owocowy (u mnie brzoskwiniowo-waniliowy)
1/2 szklanki  oleju
skórka starta z jednej pomarańczy lub cytryny
1 mały proszek do pieczenia 15 g

Przepis na keksówkę lub średniej wielkości formę babkową.



Jajka ubijamy razem z cukrem na bardzo puszystą, sztywną, prawie białą masę. Następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, jogurt, olej i skórkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 50 minut.
Bardzo ważne jest, aby ciasto sprawdzić patyczkiem, to moje ostatnie piekło się na przykład aż 65 minut, podejrzewam, że gdybym je wyciągnęła przedwcześnie miałoby zakalec.
Gotowe ciasto wyciągamy z formy jak lekko przestygnie i dekorujemy wedle upodobania. 
U mnie akurat z polewą z białej czekolady z paroma kroplami amaretto, ale może to być lukier, ciemna czekolada albo zwykły cukier puder.
Uwagi:
- babka daje nieskończone możliwości jeśli chodzi o jej modyfikowanie. Można dodać jogurt kokosowy i wtedy polać czekoladą i posypać wiórkami,  można cytrynowy + skórkę z cytryny, można śliwkowy z marcepanem, albo też jogurt naturalny i łyżkę ekstraktu waniliowego, to tylko kilka z kilkudziesięciu wariacji na temat:-)
- ponieważ jajka bywają różnej wielkości, jak i jogurty też mają różną gęstość może się okazać, że ciasto wyjdzie nam odrobinę za rzadkie. Trzeba wtedy dodać 3-4 łyżki mąki pszennej. Właściwe ciasto powinno być nieco lejące, ale dosyć gęste (jak gęsta śmietana ).

9 komentarze:

Paula pisze...

lubię takie babki :) ta musi być szczególnie aromatyczna :)

Anonimowy pisze...

Znowu super ciasto i znowu będe musiała upiec!

asieja pisze...

wiesz, babka z aromatem cytrusów.. to jedna z tych rzeczy, którą chętnie bym teraz znalazła na moim talerzyku. obok kubek mleka..

Anonimowy pisze...

jaka pojemnosc ma maly jogurt owocowy? Mieszkam w Stanach i tutaj sa rozne opakowania.

Daga pisze...

Dziękuję:-)
Anonimowy, u nas też są różne opakowania i mały jogurt ma pojemność od 125 g do mniej więcej 150g. Zależy od firmy, ale ta babka nie wymaga aptekarskiej dokładności i różnice rzędu 20-30 gram nie robią jej różnicy, tym bardziej, że jogurty bywają przecież różne - mniej lub bardziej gęste, tłuste, więc nie tylko gramatura się liczy:-)

Anonimowy pisze...

Piękna babeczka owocowa, pycha!
Pozdrawiam Kasia

www.kuchniana5.blox.pl

Anonimowy pisze...

A kiedy dodać jogurt bo nie pisze :)

Pozdrawiam Maja

Daga pisze...

już poprawiłam :-)

Anonimowy pisze...

Dziękuję za kolejny świetny przepis. Babka w wersji malinowej ze skórką cytrynową była dziś przebojem w pracy :)

Pozdrawiam,

karolina

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes