czwartek, 27 maja 2010

SERNIK BANANOWY Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI


Nie mogę, no nie mogę odczepić się od Najlepszych serników świata. 
Ponieważ bardzo lubię banany musiałam zrobić sernik bananowy, tym bardziej, że znalazł się on w jakże kusząco brzmiącym dziale serników tropikalnych.
Nie zawiodłam się na smaku, jest wyjątkowy, delikatnie bananowy, ale nie mdły, orzechy bardzo ładnie się w nim komponują.
Jedyne do czego można mieć zastrzeżenia, to kolor.  Sernik jest dosyć nietypowy bo taki szaro-beżowy.
Mnie to nie przeszkadzało i moim zdaniem wyglądał bardzo apetycznie, tym bardziej, że bita śmietana i orzechy stanowią dosyć kontrastowy akcent kolorystyczny, no ale dla kogoś może to stanowić problem.
Od razu też się przyznam, że zmieniłam całkowicie spód, bo nie lubię tzw. spodów ciasteczkowych.



Składniki spodu (mojego):

1 szklanka mąki
60 g zmielonych orzechów brazylijskich
100 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru

Składniki masy serowej:

500 g twarogu sernikowego
2 średnie rozgniecione banany
2 szklanki śmietany (u mnie zwykła, 18%)
1 szklanka cukru
3 jaja
40 g zmielonych orzechów brazylijskich
1 łyżka likieru bananowego (pominęłam, bo nie miałam)
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki soku z limonki
1 przekrojony wzdłuż strąk z wanilii


Dekoracja:

1 szklanka śmietany 36%
2-3 łyżki cukru pudru
orzechy do dekoracji

Przepis na średnią tortownicę (ok. 23 cm)



Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę, a następnie wylepiamy tortownicę i zapiekamy przez minimum 20 minut (do zezłocenia) w temperaturze 180°C. Spowoduje to, że spód będzie kruchy i nie zostanie rozmoczony przez ser.
Twaróg mieszamy z rozgniecionymi bananami, dodajemy cukier, śmietanę i bardzo dokładnie ubijamy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ubijając, a potem orzechy, sok z limonki, likier, nasiona z laski wanilii i mąkę kukurydzianą.
Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i wylewamy masę na przygotowany wcześniej spód.
Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180°C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto jeszcze na godzinę a następnie wystawiamy do ostatecznego ostygnięcia i dekorujemy bitą śmietaną i orzechami. Najlepszy po schłodzeniu.

Uwagi:

- gdy sernik już wystawimy z piekarnika warto jeszcze ciepły okroić dokoła nożem, bo może pęknąć w czasie stygnięcia;
- orzechy lepiej zmielić na wyczuwalne grudki. Zmielone na mąkę stają się niewyczuwalne w masie serowej.


11 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Wspanaiły i impomujący:)I napewno pyszny:)

grazyna pisze...

Pyszności ! Mnie tam kolor nie przeszkadza :)

Ewa pisze...

Bardzo oryginalny przepis. Na zdjęciu nie widać niezachęcającego koloru.Pozdrawiam

Usagi pisze...

Wygląda fajnie. I na pewno smakuje wyśmienicie. dorzucam do Ulubionych.

Justyna R.-P.Kuchenny Lufcik pisze...

bardzo ładny serniczek, na pewno skorzystam z Twoich przepisów!

dorota20w pisze...

ale cudo !

gosiaa99 pisze...

Serniki bananowe sa niezwykle pyszne:)

chantel pisze...

uwielbiam serniki, a bananowy to ciekawa propozycja :)

Zaytoon pisze...

Dzisiaj przeżywam istną sernikową ekstazę.

A ten Twój spód, to na pewno posmakował by mi lepiej od takiego z ciasteczek! ;)

Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Następne cudo! Niespotykane,orginalne połączenie:
ser,banany,orzechy (czy muszą być brazylijskie?)
Duże brawa należą Ci się za wyeliminowanie spodu
ciasteczkowego! Do nas należy decyzja,czy stawiamy na smak,czy łatwość w wykonaniu!!!!!!

Mom Photographer pisze...

ja brazylijskich nie za bardzo lubię, wiec chyba zmieszam migdały z orzechami ziemnymi, albo same migdały :) na pewno jednak będę próbowała ten sernik. wygląda przepysznie... kolor jak kolor... wiadomo że jak z bananami to tak już jest ;)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes