środa, 16 czerwca 2010

ROGALIKI ZATAPIANE


Zwane też wodnymi. Myślałam, że będą podobne w smaku do rogalików drożdżowych lub krucho-drożdżowych, ale ku mojemu zaskoczeniu nie przypominają ani jednych ani drugich. Są bardzo delikatne, świetnie się pieką i bardzo ładnie rosną. Polecam.
Przepis z "Książki kucharskiej" Ewy Aszkiewicz.



Składniki:

1/2 kg mąki tortowej
25 dag masła
2 żółtka
2 łyżki drobnego cukru 
1/2 szklanki ciepłego mleka
6 dag drożdży
szczypta soli

Nadzienie:


w oryginale - gęste powidła
u mnie - masa budyniowa z czekoladą/ jabłkiem

Przepis na około 40 niewielkich rogalików



 Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę z solą i roztapiamy tłuszcz. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość łączymy go z mąką dodając żółtka, lekko ciepły roztopiony tłuszcz i zagniatamy całość porządnie, formując kulę. Kulę owijamy dokładnie w czystą ściereczkę, wkładamy do dużego garnka z bardzo zimną wodą i czekamy, aż wypłynie. Książka podaje, że zwykle jest to około 15 minut lub więcej, moje ciasto wypłynęło już po około dziesięciu.
Dzielimy kulę na 4 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy na zgrabne trójkąty, z których po nałożeniu nadzienia formujemy rogaliki. Ja dodatkowo każdy rogalik posmarowałam rozbełtanym białkiem, żeby się ładnie błyszczały.
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 160°C.
Gotowe opruszyłam też cukrem pudrem. Ciasto, samo w sobie nie jest specjalnie słodkie. 
Jak już wspomniałam książka sugeruje na nadzienie gęste powidła, ja nie miałam akurat powideł, więc nadziałam rogaliki ugotowanym w 2/3 ilości mleka budyniem śmietankowym (z cukrem!) wkładając dodatkowo do środka albo kostkę ciemnej czekolady, albo pół łyżeczki pokrojonego w kosteczkę jabłka z odrobiną cynamonu.
Mojemu M bardziej smakowało nadzienie czekoladowo-śmietankowe, mnie: śmietankowo-jabłkowe :-)
Smacznego:-)

8 komentarze:

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Ja robię często rogaliki drożdżowe, muszę więc spróbować Twoich skoro piszesz, że mają inny smak. Pozdrawiam :)

majka pisze...

Moja mama robila kiedys takie wlasnie wyplywajace ciasto (nazywalo sie "topielec"). Pamietam, ze bardzo nam smakowalo. Te rogaliki musza wiec byc pyszne :)

Paula pisze...

bardzo ciekawe i na pewno pyszne!

Daga pisze...

Dzięki dziewczyny:-)
Ewa, no rzeczywiście smak jest inny, oczywiście czuć, że to ciasto drożdżowe, ale jednak inne.

asieja pisze...

bardzo mnie zaciekawiłaś ich smakiem. tym bardziej, że są z drożdżami :-)

majana pisze...

Jakie sliczne te rogaliczki!:)

Kate37 pisze...

Zrobiłam-są przepyszne :) Masło powoduje,że są kruche i delikatne.

Daga pisze...

Bardzo się cieszę, że się udały :-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes