poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Brownies gruszkowe


...pod kołderką..;-) Zamarzyło mi się brownies z gruszkami, bo gruszki i czekolada to moim zdaniem bardzo udane zestawienie. A ponieważ gruszki kojarzą mi się też z wanilią, brownies dostało dodatkowe ubranko w postaci pysznego sosu waniliowego. Myślę jednak, że z powodzeniem mogą go zastąpić lody waniliowe albo bita śmietana z dodatkiem wanilii. W każdym razie zestawienie czekolada, wanilia, gruszki uważam za wyjątkowo kuszące!



Składniki ciasta:

200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
125 g mąki
50 g kakao
50 g czekolady mlecznej
4 jaja
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub mała paczka cukru wanilinowego
3-4 średniej wielkości gruszki

Składniki sosu:

250 ml śmietanki 30%
1/2 rozciętej laski wanilii
3 żółtka
5 łyżek cukru

przepis na sos, z niewielkimi zmianami, od Zaytoon



Pokruszoną czekoladę i masło w kawałkach rozpuszczamy razem na parze. Odstawiamy do ostudzenia.
Mleczną czekoladę siekamy na kawałeczki.
Kakao i mąkę przesiewamy do osobnego naczynia.
Gruszki obieramy ze skórki i dzielimy na niewielkie kawałki.
Całe jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę (około 5 minut mikserem), a następnie delikatnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i kakao, na koniec posiekaną czekoladę.
Ciasto wylewamy do blaszki i układamy w nim równomiernie cząstki gruszek.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
W czasie pieczenia ciasto należy obserwować. Idealne brownies to takie, w którym brzegi są już upieczone, ale środek tylko lekko ścięty. Dużo zależy też od soczystości gruszek. Jeśli mamy bardzo soczyste gruszki, ciasto trzeba potrzymać w piekarniku odrobinę dłużej.



W czasie gdy ciasto się piecze możemy zrobić sos.
Ze śmietanki odlewamy około 1/3 szklanki. Resztę zagotowujemy powoli z 1/2 laski wanilii. Żółtka ubijamy razem z cukrem do białości, dolewamy odstawioną śmietankę, mieszamy i całość wlewamy do gotującej się masy. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż nieco zgęstnieje. Sos po ostudzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej.
Staramy się nie zjeść całego sosu, zanim nie ostudzimy ciasta na tyle, żeby móc podać obydwie pyszności razem:-)

Jak już pisałam, ciasto świetnie smakuje także z gałką lodów, bitą śmietaną, albo z moim wynalazkiem - bitą śmietaną wymieszaną 1:1 z sosem waniliowym. Ta ostatnia opcja najbardziej mi odpowiada jeśli chodzi o smak i konsystencję, niestety jednak ( właściwie dlatego właśnie:-)) nie mam jej na zdjęciach. 


14 komentarze:

Zaytoon pisze...

Bardzo mi miło, że skorzystałaś z 'mojego' sosu. Jako oprawa tak pysznego brownies bez wątpienia sprawdził się idealnie. :)

Pozdrawiam!

Paula pisze...

bardzo lubię brownie za tą jego czekoladowość :)

danusia pisze...

to coś dla mojego B. (:

dorota20w pisze...

bardzo apetyczne !

joanna_kuchareczka pisze...

Uwielbiam brownie, a z dodatkami to już kocham ;). ten sosik do tego jest super

Karmel-itka. pisze...

brownie gruszkowe... i ten sos. poezja. po prostu poezja!

asieja pisze...

to zdjęcie pierwsze niesamowite jest.

myniolinka pisze...

bardzo apetyczne!szczególnie z kołderką :)

Magda pisze...

to musi być pyszne! na moim drzewku gruszki są jeszcze niedojrzałe

Anonimowy pisze...

Czy mozna pominac kakao a 100gr dac czekolady gorzkiej a 100gr mlecznej? nie lubie za bardzo goryczy czekolady gorzkiej i pewnie czuc ja w ciescie?

Daga pisze...

Brownie ma to do siebie, że jest mocno czekoladowe, chociaż ja nie powiedziałabym, że to akurat ma jakiś specjalny posmak czekolady gorzkiej. Możesz oczywiście spróbować zredukować czekoladę, ale nie wiem, czy nie wyjdzie zbyt mdłe i przesłodzone. Może zredukuj też nieco cukier?

Anonimowy pisze...

dziękuje za odp:) cukier napwno zredukuje,bo nie lubie za bardzo słodkich ciast:)

Anonimowy pisze...

125gr maki to ok 3/4 szklanki? bez wagi ciężko na oko odmierzyc:(

Daga pisze...

mniej więcej tak, zależy od rozmiaru szklanki

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes