sobota, 28 sierpnia 2010

Ciasto migdałowe z owocami


Bardzo łatwe, szybkie i smaczne ciasto. Nie może się nie udać. Idealne, gdy chcemy coś na szybko upiec, albo gdy zostanie nam trochę owoców, które trzeba jakoś wykorzystać.
Bardzo dobrze smakuje zarówno świeżo po upieczeniu jak i na drugi dzień.
Prezentuję wersję z migdałami, ale można je zastąpić mąką pszenną i dać cukier wanilinowy albo wanilię.

Przy okazji tego akurat przepisu serdecznie pozdrawiam Hanę. Już ona wie dlaczego:-)




Składniki:

 4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki zmielonych na mąkę łuskanych migdałów 
1 mały proszek do pieczenia, tj. 3 łyżeczki
1 kostka masła
1 łyżka ekstraktu migdałowego (nie mylić z esencją!) lub cukier migdałowy
dowolne owoce, u mnie borówki amerykańskie, brzoskwinie i gruszki



przepis na dużą tortownicę, ok 28 cm, lub kwadratową blaszkę



Mieszamy dokładnie obydwie mąki, proszek do pieczenia i migdały. Kostkę masła rozpuszczamy. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem migdałowym aż masa zbieleje i kilkakrotnie powiększy objętość (5-7 minut mikserem na szybkich obrotach).  Ubijamy dalej dodając stopniowo mąki z migdałami i ekstrakt ( o ile wcześniej nie dodaliśmy już cukru migd.), na końcu wlewamy mocno ciepłe masło. Dokładnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i układamy na wierzchu owoce.
Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Można posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego:-)

11 komentarze:

danusia pisze...

wygląda tak puszyście (:

Karmel-itka. pisze...

ale puchate!
hmm. czyżby to nie czasem ucierane migdałowe? coś mi tak mówi, że... chyba tak ;]
ale pewnie się mylę ;p
prezentuje się cudownie!

EVE pisze...

wygląda przepysznie :) i do tego takie puchate :)
Może powinno nazywać się "Puchatek migdałowy" ;)

majana pisze...

Cudownie wygląda, bardzo mięciutkie i puchate:)

Daga pisze...

Zaskoczyłyście mnie z tą puchatością, bo ono z powodu migdałów jest raczej ciężkawe i wilgotne, a nie lekkie i puchate:-) Widać zdjęcia są mylące.

Karmel-itka a co to za ciasto ucierane migdałowe? dasz link? Ja ten przepis sama wymyśliłam z przepisu na babkę, który mam od stu lat, bo chciało mi się właśnie ciasta migdałowego, ale chętnie poznam też jakiś inny.

Ola pisze...

idealne na niedzielę :)

asieja pisze...

i do tego jeszcze niezwykle urokliwe to ciasto. tak oprószone leciutko.

gosiaa99 pisze...

Swietnie sie prezentuje, uwielbiam migdalowe ciasta...pycha

Olciaky pisze...

(-:
lekkie, pyszne,owocowe, takie letnie

aga pisze...

wyglada naprawde super pysznie:) i pewnie tez tak smakuje:)

Ola pisze...

puszek :) ślicznie wygląda

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes