poniedziałek, 6 września 2010

Kruche babeczki na słono


Zgodnie z zapowiedzią z tego wpisu zapraszam na drugą część o maleńkich przekąskach na słono. Tym razem kruche babeczki z pastą szynkowo-paprykową. Babeczki wykonane są z takiego samego ciasta co wspominane kilka dni temu muszelki, ale upiekłam je w innych foremkach.



Składniki ciasta:

1 szklanka mąki pszennnej
1 szklanka mąki orzechowej
1 kostka masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka

Składniki nadzienia:

ok 15 dag chudej szynki
1 łyżka masła lub dowolnego sera do smarowania
szczypta ostrej papryki
szczypta papryki słodkiej

dodatkowopapryka marynowana lub świeża do ozdoby





Z podanych składników robimy kruche ciasto: siekamy drobno zimne masło z mąkami i solą, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie możemy przygotować foremki smarując każdą z nich odrobiną masła (jeśli używamy foremki powtórnie nie trzeba jej już smarować!)

Gdy ciasto jest gotowe wylepiamy foremki. Możemy skorzystać z dwóch metod:
1. Rozwałkować ciasto, gotowy placek nałożyć na ciasno ustawione foremki i odcisnąć. Tym sposobem każda foremka dostanie swoją partię ciasta.
2. Brać niewielkie kuleczki ciasta i wylepiać nimi foremki. Ja przy tych maleńkich babeczkach wolałam skorzystać z tej właśnie metody.

Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C. 

Przygotowanie masy: szynkę mielimy na drobno w maszynce lyb malakserze, dodajemy łyżkę masła albo sera, aby masa zamieniła się w gęstą pastę. Dosmaczamy papryką w proszku. Pastą dekorujemy babeczki wedle upodobań.

Uwagi:
- pastę szynkową łatwo zamienić na pastę z dowolnej innej wędliny, ważne tylko, żeby powstała masa była bardzo gęsta. W przeciwnym wypadku babeczki zanadto się rozmoczą;
- doskonale w tego typu pastach sprawdzają się posiekane zioła.



12 komentarze:

asieja pisze...

urocze. i wyglądają jak na słodko :-)

majana pisze...

Fajne małe przekąski:))

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Śliczne! Daga a co to jest mąka orzechowa?

Daga pisze...

Asiejo, Majano, dziękuję:-)

Ewo - to są po prostu bardzo drobno zmielone orzechy. Można je kupić bez większego problemu, albo zrobić sobie w domu. Świetne zarówno na słodko jak i słono. Jest też mąka migdałowa, moja ulubiona.

Arvén pisze...

Lubię takie kruche babeczki - w każdej wersji, a ostatnio mam chrapkę zrobić takie na słono...:>

myniolinka pisze...

fajne! takie na jeden kęs :)

Karmel-itka. pisze...

cudeńka! mniam, mniam.
szykuje się z nimi idealne spotkanie ze znajomymi ;]

dorota20w pisze...

śliczne !

Anonimowy pisze...

mam pytanko ile dni sama babeczka wg podanego przepisu zachowuje świeżość tzn na ile dni wcześniej można je przygotować

Daga pisze...

sama babeczka bez problemu może czekać 4-5 dni, ważne, żeby była szczelnie zamknięta, na przykład w puszce.

Kasia pisze...

a na ile sztuk takich małych babeczek starcza tego ciasta?

Thermomix przepisy pisze...

Ciekawy pomysł z mąką orzechową. Z jakich orzechów najlepiej zrobić taką mąkę aby współgrała ze słonym smakiem babeczek?

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania. Spryciarzy, którzy wpisują się tu tylko po to, żeby umieścić link do swojej strony uprzejmie informuję, że ich posty są usuwane na bieżąco. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam:-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes