poniedziałek, 6 września 2010

Kruche babeczki na słono


Zgodnie z zapowiedzią z tego wpisu zapraszam na drugą część o maleńkich przekąskach na słono. Tym razem kruche babeczki z pastą szynkowo-paprykową. Babeczki wykonane są z takiego samego ciasta co wspominane kilka dni temu muszelki, ale upiekłam je w innych foremkach.



Składniki ciasta:

1 szklanka mąki pszennnej
1 szklanka mąki orzechowej
1 kostka masła
1 łyżeczka soli
2 żółtka

Składniki nadzienia:

ok 15 dag chudej szynki
1 łyżka masła lub dowolnego sera do smarowania
szczypta ostrej papryki
szczypta papryki słodkiej

dodatkowopapryka marynowana lub świeża do ozdoby





Z podanych składników robimy kruche ciasto: siekamy drobno zimne masło z mąkami i solą, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie możemy przygotować foremki smarując każdą z nich odrobiną masła (jeśli używamy foremki powtórnie nie trzeba jej już smarować!)

Gdy ciasto jest gotowe wylepiamy foremki. Możemy skorzystać z dwóch metod:
1. Rozwałkować ciasto, gotowy placek nałożyć na ciasno ustawione foremki i odcisnąć. Tym sposobem każda foremka dostanie swoją partię ciasta.
2. Brać niewielkie kuleczki ciasta i wylepiać nimi foremki. Ja przy tych maleńkich babeczkach wolałam skorzystać z tej właśnie metody.

Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C. 

Przygotowanie masy: szynkę mielimy na drobno w maszynce lyb malakserze, dodajemy łyżkę masła albo sera, aby masa zamieniła się w gęstą pastę. Dosmaczamy papryką w proszku. Pastą dekorujemy babeczki wedle upodobań.

Uwagi:
- pastę szynkową łatwo zamienić na pastę z dowolnej innej wędliny, ważne tylko, żeby powstała masa była bardzo gęsta. W przeciwnym wypadku babeczki zanadto się rozmoczą;
- doskonale w tego typu pastach sprawdzają się posiekane zioła.



12 komentarze:

asieja pisze...

urocze. i wyglądają jak na słodko :-)

majana pisze...

Fajne małe przekąski:))

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Śliczne! Daga a co to jest mąka orzechowa?

Daga pisze...

Asiejo, Majano, dziękuję:-)

Ewo - to są po prostu bardzo drobno zmielone orzechy. Można je kupić bez większego problemu, albo zrobić sobie w domu. Świetne zarówno na słodko jak i słono. Jest też mąka migdałowa, moja ulubiona.

Arvén pisze...

Lubię takie kruche babeczki - w każdej wersji, a ostatnio mam chrapkę zrobić takie na słono...:>

myniolinka pisze...

fajne! takie na jeden kęs :)

Karmel-itka. pisze...

cudeńka! mniam, mniam.
szykuje się z nimi idealne spotkanie ze znajomymi ;]

dorota20w pisze...

śliczne !

Anonimowy pisze...

mam pytanko ile dni sama babeczka wg podanego przepisu zachowuje świeżość tzn na ile dni wcześniej można je przygotować

Daga pisze...

sama babeczka bez problemu może czekać 4-5 dni, ważne, żeby była szczelnie zamknięta, na przykład w puszce.

Kasia pisze...

a na ile sztuk takich małych babeczek starcza tego ciasta?

Thermomix przepisy pisze...

Ciekawy pomysł z mąką orzechową. Z jakich orzechów najlepiej zrobić taką mąkę aby współgrała ze słonym smakiem babeczek?

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes