sobota, 11 września 2010

Pianka czekoladowa


Czyli ciąg dalszy jesiennych pocieszaczy. Pianka to nieco lżejsza odmiana tradycyjnego musu czekoladowego. Zamiast surowych jajek zawiera odrobinę żelatyny. Pozostaje puszysta i delikatna, ale daje się też łatwo kroić.
Rzecz niezbędna w jadłospisie porządnego czekoladoholika ;-)



Składniki:


1 tabliczka białej czekolady (100g)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
1 tabliczka czekolady deserowej (100g)
500 ml śmietany 36%
500 ml śmietanki 12%
4 czubate łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
7-8 łyżeczek żelatyny
250 ml wrzątku

Do ozdoby:

3-4 kostki startej czekolady deserowej i/lub 1 szklanka bitej śmietany



Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładając ją dokładnie folią spożywczą.
Ubijamy na sztywno śmietanę 36% i wkładamy ją do lodówki. 
Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i płyn dzielimy na 3 równe części.
Śmietanę 12% rozlewamy na 3 równe części. Jedną część śmietany podgrzewamy w garnku razem z połamaną na kawałki czekoladą deserową, do momentu aż czekolada się rozpuści i masa będzie idealnie gładka. Nie zagotowujemy! Analogicznie postępujemy z pozostałym częściami śmietanki i z pozostałymi czekoladami. 
Powinniśmy uzyskać 3 masy czekoladowe w 3 miskach/rondelkach. 
Do masy z czekoladą deserową wlewamy 1/3 żelatyny bardzo dokładnie mieszamy i dokładamy 1/3 bitej śmietany. Mieszamy bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnej struktury śmietany, a następnie masę wlewamy na dno tortownicy i umieszczamy całość w zamrażarce na około 10 minut, aby masa zgęstniała, co umożliwi nam wylanie kolejnej warstwy.

Z kolejnymi warstwami postępujemy analogicznie - mieszamy masę czekoladową z żelatyną i bitą śmietaną, a następnie wylewamy kolejną warstwę gdy tylko poprzednia zastygnie.
Całą procedurę można oczywiście przeprowadzić w lodówce, ale wtedy proces tężenia pianki znacząco się wydłuży.
Zamrażarkę wykorzystujemy tylko do momentu wylania ostatniej warstwy. Potem piankę przechowujemy już tylko w lodówce!
Wierzch pianki można ozdobić pokruszoną czekoladą albo warstwą samej bitej śmietany wymieszanej z cukrem i żelatyną. Ostateczny wygląd pianki zależy od tego, dla kogo ją robimy. Ja śmietanę dodaję zazwyczaj wtedy, jeśli jeść ją mają wielbiciele delikatnego smaku czekolady.

Pianka jest najlepsza po 3-4 godzinach spędzonych w lodówce. Świetna również następnego dnia.

Uwagi:

- śmietanę do warstwy wierzchniej można wymieszać z usztywniaczem lub dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody, pianka dłużej się dzięki temu przechowa;

- można zmniejszyć ilość żelatyny o połowę i zrobić deser w pucharkach.


14 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Fantastycznie wyglądają te czekoladowe wartstwy:)

Zaytoon pisze...

Dla czekoholika, powiadasz? Czyli coś idealnego dla mnie! I jak pięknie się prezentuje...

Pozdrawiam!

Joanna pisze...

a może bym sobie zrobiła...? tak zdecydowanie muszę taką piankę zrobić :-D

majana pisze...

Mmmm, wygląda pięknie! Fantastyczne są te warstwy, przypomina mi sernik potrójnie czekoladowy:)
Pozdrawiam.

OSa pisze...

O jejku... Ślinka mi cieknie.

aga pisze...

ach!!! ale pysznosci:) czekoladowa pianka to cos dla mnie:)

gosiaa99 pisze...

Piekna! Bardzo mi sie podoba ze takie rowne pasy ci wyszly..lepiej niz z cukierni:)

Paula pisze...

tą piankę mogłabym jeść co chwilę :)

Anonimowy pisze...

jako tester zdecydowanie polecam...:)

Anonimowy pisze...

a ja właśnie robię i ciekawa jestem ja wyjdzie:) ale na twoich zdjęciach wygląda fantastycznie:)

Daga pisze...

Trzymam kciuki :-)

Anonimowy pisze...

jestem w trakcie robienia, wygląda smakowicie. pozdrawiam

kaczodajnia.blogspot.com pisze...

Przetestowałam przepis i potwierdzam, jest pycha. http://kaczodajnia.blogspot.com/2012/02/ptasie-mleczko-czekoladowe.html
Dziękuję za przepis i pozdrawiam

Lottie.~ pisze...

Zrobiłam, przepyszne :3 Poleeeeecam!

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania. Spryciarzy, którzy wpisują się tu tylko po to, żeby umieścić link do swojej strony uprzejmie informuję, że ich posty są usuwane na bieżąco. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam:-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes