piątek, 22 października 2010

Drożdżowe ze śliwkami


Wspomnienie tegorocznych śliwek. Były pyszne. Zrobiłam kilkanaście słoiczków moich ukochanych powideł i parę ciast, między innymi ulubione drożdżowe ze śliwkami. 
Dodaję do niego zwykle skórkę otartą z pomarańczy, bo wyjątkowo pasuje mi do śliwek, no i oczywiście cynamon, bo też dobrze komponuje się z tymi owocami. Na wierzchu obowiązkowo kruszonka. Wszystko to razem przepięknie pachnie z piekarnika. Bardzo polecam:-)




Składniki ciasta:

1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła
2 jajka
2 żółtka
skórka otarta z jednej pomarańczy
cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy
około 1/2 kg śliwek

Kruszonka:

1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki drobnego cukru

przepis na tzw. dużą blachę, czyli blachę o wymiarach ok 28 x 30 cm

Podgrzewamy mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, mieszamy aż staną się płynne, dodajemy do nich 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki i odstawiamy w spokojne miejsce do wyrośnięcia. Zwykle nie trwa to dłużej niż 10 minut. Rozpuszczamy  masło.
Przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i skórką z pomarańczy. Gdy drożdże są wyrośnięte wlewamy je do mąki, dodajemy mleko, wanilię, rozmącone żółtka i jajka i wyrabiamy całość porządnie. Gdy masa zacznie odchodzić od ręki wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło i jeszcze raz porządnie wyrabiamy.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy w spokojnym miejscu, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość, zwykle trwa to około 60-90 minut.
W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować kruszonkę  mieszając palcami wszystkie jej składniki  do momentu, aż masa zacznie zbijać się w bryłki. 
To też czas na umycie i wydrylowanie śliwek. Poza sezonem możemy użyć śliwek z zalewy, albo mrożonych.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Wykładając ciasto możemy pomóc sobie maczając ręce w oliwie. Na wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do spodu) i posypujemy całość kruszonką. Odstawiamy jeszcze na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 30-40 minut
Pyszne. Czy wspominałam już jak pięknie pachnie? ;-)















15 komentarze:

majana pisze...

Pycha! Aż mi tu zapachniało. Wspaniałe ciasto:)

Izaa pisze...

drożdżowe uwielbiam i z owocami i bez...;)

asieja pisze...

drożdżowe i śliwki to takie cudne połączenie. sentymentalne trochę.

Paula pisze...

wygląda cudownie domowo!

magda k. pisze...

uwielbiam takie ciasta :)

aga pisze...

mmm... ale pyszne ciasto:) wyglada smacznie:)

Zaytoon pisze...

Och, drożdżowe ze śliwkami... Istny klasyk!

Karmel-itka. pisze...

smak prawdziwego polskiego domu...

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

uwielbiam takie drożdżówki..pamiętam jak kiedyś babcia takie robiła,coś wspaniałego..:)

Anucha pisze...

U nas w domu, gdy tylko pojawią się pierwsze węgierki obowiązkowo musi być drożdżowe z nimi.
Mniammm, aż ślinka leci:)
Pozdrawiam:)

Arvén pisze...

Moje ukochane. Smak ubiegłego lata...

anytsujx pisze...

Ciasto wygląda mega smakowice, też lubię śliwki w drożdżówce, u mnie też śliwkowo ;)
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Dago-bajka a nie ciasto!! Puchate, maslane, sliwki i maslana, cynamonowa kruszonka...jest to zdecydowanie nalepszy przepis na ciasto drozdzowe jaki dotychczas wyprobowalam. Mysle, ze nastepnym razem zrobie je zwyczajnie, bez owocow i kruszonki...MNIAM!!!

Dziekuje za swietny przepis, pozdrawiam i zycze milego week-endu :)
Iza

Daga pisze...

Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Pozdrawiam i również życzę miłego weekendu :-)

Anonimowy pisze...

Rewelacyjny przepis, ciasto wyszło znakomite - puszyste i maślane. Już po raz kolejny zachwyciłam moją rodzinę piekąc ciasta Pani autorstwa. Pozdrawiam:)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes