czwartek, 30 grudnia 2010

Makowiec warstwowy


Kolejna propozycja dla wielbicieli maku w niewielkiej ilości ciasta. Ten makowiec powstał właściwie trochę przez przypadek. Robiąc moje ulubione strucle makowe zrobiłam nieco za dużo nadzienia, którego w żaden sposób nie dałabym rady do nich zmieścić, postanowiłam więc ostatnią partię ciasta zamiast na struclę rozwałkować na 3 niewielkie placki ciasta i przełożyć je pozostałym nadzieniem makowym. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, ciasto pięknie się trzyma, wygląda, bardzo dobrze kroi i smakuje wybornie. Polecam!



Składniki ciasta:

25 dag mąki
2 łyżki cukru pudru
10 dag masła
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
grudka świeżych drożdży wielkości orzecha włoskiego
cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
szczypta soli

Składniki nadzienia:

60 dag suchego maku
15 dag masła
3/4 szklanki miodu
cukier waniliowy (jw.)
10 dag migdałów
15 dag rodzynek
3-4 jajka
szklanka cukru kryształu
0.5 l mleka (do gotowania maku)

przepis na blaszkę 24 na 24 cm



Przygotowanie ciasta:

Rozpuszczamy drożdże w śmietanie, na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli, a następnie na grubej tarce ścieramy mocno schłodzone masło. Wlewamy śmietanę rozmieszaną z drożdżami (nie trzeba czekać aż urosną), dodajemy 2 jajka i szybko, jak w cieście kruchym, zagniatamy kulę ciasta.

Przygotowanie maku:

Suchy mak płuczemy delikatnie w wodzie, porządnie odcedzamy, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez jakieś 15-20 minut. Następnie znowu odcedzamy i jak lekko przestygnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia, na najdrobniejszym sicie 2 lub 3 razy. W czasie kręcenia maku dobrze jest przesypywać go cukrem. Nie będziemy musieli już tego cukru ucierać, poza tym mak nieco się dzięki niemu rozluźni.
Gdy mak jest gotowy rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy miód, wanilię, posiekane migdały, rodzynki i mak. Całość smażymy przez około 15 minut. Jak masa przestygnie mieszamy ją  z żółtkami. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i całość delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na 3 identycznej wielkości placki, pasujące wielkością do dna formy. Wykładamy pierwszy placek na dno blachy, przykrywamy połową masy makowej, kładziemy drugi placek, drugą połowę masy makowej i całość przykrywamy plackiem numer 3. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Gotowe, ostudzone ciasto przykrywamy lukrem i dowolnie ozdabiamy.



6 komentarze:

zauberi pisze...

fajny taki mak z ciastem :) mniam

Karmel-itka. pisze...

mmm... ciasta makowe... taak!

Majana pisze...

Super ten makowiec. Tyle maku, mniam!

Zaytoon pisze...

Tak właściwie, to najbardziej lubię makowce bez ciasta w ogóle, ale i ten prezentuje się apetycznie. :)

Szczęśliwego Nowego!

Anucha pisze...

Nie ma to jak pyszne makowce, które po prostu uwielbiam:)
Gorąco pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku:)

joanna_kuchareczka pisze...

Ile w nim maku, a tak mało ciasta. Idealny jak dla mnie, bo najbardziej w makowcach lubię mak :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes