środa, 15 grudnia 2010

Strucla serowa


Małe, lekkie ( i chwilowe!) wytchnienie od pierników i makowców. Bardzo prosta drożdżowa strucla z nadzieniem serowym. Nieco trudna do sfotografowania, bo sera w cieście najzwyczajniej nie widać, za to zaskakująco smaczna. Ser powoduje, że strucla jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość przez kilka dni, a więc dosyć długo, jak na ciasto typowo drożdżowe.



Składniki ciasta:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży 
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka roztopionego masła

Składniki nadzienia:

30 dag sera do serników
3-4 łyżki cukru, zależnie od upodobań
1 łyżeczka skórki pomarańczowej, dowolne bakalie
1 jajko



Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej drożdże i cukier, żółtka, lekko podgrzane mleko, wanilię i zagniatamy ciasto. Gdy zacznie już odchodzić od ręki dodajemy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz porządnie, przez kilka minut wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie ale dosyć zwarte, łatwo odchodzące od ręki. Odstawiamy je przykryte ściereczką na około 1-2 godziny, aby podwoiło objętość. W międzyczasie możemy przygotować nadzienie, to jest wymieszać ser z cukrem, bakaliami i jajkiem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypując delikatnie mąką spłaszczamy je i rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości największej blachy w piekarniku. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm lub nieco mniej. Na placku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy i zwijamy w możliwie jak najbardziej ciasną struclę. Po zwinięciu należy podwinąć końce strucli pod spód, aby nie wyciekało nadzienie.
Następnie struclę przenosimy na papier do pieczenia przycięty na wymiar największej blachy i owijamy ją papierem, pozostawiając 3-4 cm na wyrośnięcie.
Możemy nie owijać strucli papierem, tylko ją na nim położyć, ale wtedy ryzykujemy, że strucla rosnąc malowniczo pęknie.
Tak przygotowaną struclę przenosimy na dużą blachę i odstawiamy na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.  
Możemy oprószyć cukrem pudrem albo polukrować, doskonale smakuje z kruszonką, ja jednak bardzo lubię tę struclę w najprostszej, niemal bułkowej wersji.
Najlepsza jeszcze lekko ciepła z kubkiem kawy, mleka albo aromatyczną herbatą.
Smacznego :-)

12 komentarze:

Majana pisze...

Wow, fantastyczna jest!:)

Zaytoon pisze...

Odrobinkę jednak widać! ;)

A ciasto zdecydowanie smakowite.

aga pisze...

bardzo pyszniasto wyglada:) chetnie sie poczestuje kawaleczkiem:)

Paula pisze...

z serem brzmi fantastycznie!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ musi być pyszna! Szkoda, że mogę tylko popatrzeć:)
Pozdrawiam!

Fuchsia pisze...

ja robię struclę serową z dużą ilością kruszonki :) pycha :D

Mary pisze...

Zjadłabym na jutrzejsze śniadanie! :)

Anonimowy pisze...

Nie wiem dlaczego na moich struclach makowych,serowych koszmarnie odstaje skórka. Czego ja nie próbowałam: zawijałam w papier,dodawałam białko,a nawet troszkę drożdży do farszu.Bez skutku.Dlaczego? Proszę o radę.

Daga pisze...

A jakiego ciasta używasz? Przy tej strucli prawdopodobieństwo, że ciasto będzie odstawało jest naprawdę znikome, bo to klasyczne drożdżowe.

Michalina Dadej pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Michalina Dadej pisze...

A i czy mogę dać więcej masy serowej, bo moja rodzina lubi gdy jest dużo sera.

Michalina Dadej pisze...

Czy zamiast mleka mogę dać maślanki? Czytałam że podobno ciasto jest wtedy dłużej świeże.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes