poniedziałek, 21 lutego 2011

Bułeczki z kruszonką


Bardzo proste bułeczki ze słodkim nadzieniem i kruszonką. Pyszne i wysokie. Kruszonka znajduje się na całej ich powierzchni, co dodaje im smaku i urody. Bardzo lubię i bardzo polecam :-)




Składniki ciasta:

1/2 kg mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży lub torebka (7g) suszonych
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1 jajko
1/3 kostki masła
1/2 laski wanilii

domowe powidła jako nadzienie
1 białko do posmarowania

Składniki kruszonki: 

1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka masła
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego


Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy do niej cukier. Jeśli korzystamy z suszonych drożdży mieszamy je od razu z mąką. Jeśli używamy świeżych drożdży rozcieramy je z 3-4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy. Resztę mleka powoli podgrzewamy wraz z rozciętą laską wanilii. Gdy będzie ciepłe (nie gorące!) wyciągamy wanilię wyskrobując z niej nożem ziarenka. Jajko i żółtka delikatnie roztrzepujemy. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy rozczyn wyrośnie* dodajemy go do mąki wraz z jajkami i ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto aż stanie się jednolite i sprężyste, a następnie dodajemy ciepły tłuszcz i jeszcze raz porządnie wyrabiamy, aby tłuszcz dokładnie się wchłonął. Odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość. 
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki w misce czubkami palców. Masło, cukier i mąka powinny połączyć się w niewielkie, lekko suche grudki. Jeśli nie chcą się łączyć dodajemy odrobinę masła, jeśli łączą się od razu w duże cząstki dodajemy odrobinę mąki i/lub cukru.
Gdy ciasto wyrośnie rozdzielamy je na równe części mniej więcej o wielkości mandarynki. Każdą z nich rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy na środku łyżeczkę marmolady, dokładnie sklejamy  i odkładamy złączeniem do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.  Pomiędzy bułeczkami pozostawiamy kilkucentymetrowe odstępy. Ułożone bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy dokładnie białkiem, a następnie obsypujemy grubo kruszonką starając się, aby pokryła jak największą ich powierzchnię. Kruszonka przyklei się do białka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.  Jemy jeszcze lekko ciepłe, najlepiej z mlekiem lub kawą. Smacznego :-)

* jeśli korzystamy z suchych drożdży zagniatamy ciasto od razu po zmieszaniu mąki z cukrem i drożdżami i przygotowaniu mleka i jajek. Dalej postępujemy tak samo jak z ciastem ze świeżych drożdży.

14 komentarze:

Majana pisze...

Bardzo ladne bułeczki! Zabieram jedną na śniadanko:-)

Paula pisze...

i duużo pysznej kruszonki :)

Karmel-itka. pisze...

co za piękne bułeczki!
tak z rana, do kawy...mmmniam!

Anonimowy pisze...

ale co z masłem w ciescie

asieja pisze...

w takich bułeczkach najbardziej lubiłabym kruszonkę:-)

Daga pisze...

Dziękuję :-)
Anonimowy, masło dodajemy w drugiej turze zagniatania, napisałam to przecież? ;-)

EVE pisze...

na taką słodką bułeczkę zawsze znajdę miejsce :)
a domowe powidła stanowią najlepsze chyba nadzienie :D
pozdrawiam ciepło!

majka pisze...

Taka ilosc kruszonki sprawia, ze mam wielka ochote siegnac po jedna buleczke :) Wygladaja cudownie smacznie.

Zaytoon pisze...

"Kruszonka" to słowo, które działa na mnie hipnotyzująco wręcz. Ach... wspaniale.

aga pisze...

sliczne i jakie kuszaco pyszne:)

Anucha pisze...

Ach ta kruszonka. Bułeczki w sam raz do gorącego kakao lub mleka:)
Pozdrawiam serdecznie

Lekka pisze...

Piękne... rozmarzyłam się... Skąd Ty to słońce wzięłaś do tych bułeczek?;)

ewena pisze...

Wyglądają fantastycznie! Mmmm...ta kruszonka:)

Anonimowy pisze...

Dziękuję za przepis, wszyscy ,którzy jedzą u mnie te bułeczki ,są zachwyceni już samym wyglądem . Jedna mała uwaga,dodaję szczyptę soli dla zrównoważenia smaku . Pozdrawiam serdecznie :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes