czwartek, 3 lutego 2011

Ciasto czekoladowe z masą serowo-kajmakową


W weekend zamierzam nareszcie zrobić zapowiadane pączki, a tymczasem, no cóż, popełniłam kolejny sernik...
Nie wiem co ja mam z tymi sernikami, same mi się robią. Tym razem sernik wyszedł mi... z muffinów :-)
Robiłam muffiny na prośbę znajomej. Chciałam, żeby były czekoladowe, ale w ostatniej chwili wpadłam na pomysł, żeby dodać do nich jakąś ciekawą masę. W lodówce był tylko kajmak i reszta sera,  wymieszałam, dodałam i okazało się, że takie połączenie sera, kajmaku i czekoladowego ciasta smakuje wyśmienicie. Pomyślałam więc, że warto byłoby zrobić z tego osobne ciasto i oto jest!  Nie zawaham się powiedzieć, że  to jeden z lepszych serników na tym blogu. Bardzo mocno czekoladowy spód, a na wierzchu słodka, rozpływająca się masa toffi. Polecam.



Składniki ciasta:

1 gorzka czekolada
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła (200g)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Składniki masy:

50 dag sera sernikowego
3 jajka
kajmak w puszce około 500g

Składniki polewy:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła


przepis na tortownicę około 24 cm



Przygotowanie ciasta:
W garnku, na słabym ogniu rozpuszczamy czekoladę, masło i cukier często mieszając. Gdy masa się połączy zestawiamy ją do ostygnięcia. Jeśli cukier nie do końca się rozpuścił nie należy się tym przejmować. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej masy dodajemy pojedynczo całe jajka, miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i dalej mieszamy bardzo dokładnie. Wylewamy na dno wyłożonej papierem blachy. Masa jest bardzo gęsta, trzeba sobie pomagać łyżką.

Przygotowanie masy:
Miksujemy ser z 2/3 kajmaku, dodajemy pojedynczo jajka, mieszamy jeszcze raz, wylewamy na czekoladowy spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 170°C. Masa serowa powinna stężeć na całej powierzchni sernika, ale ciasta nie należy trzymać w piekarniku zbyt długo, żeby sera nadmiernie nie wysuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie ozdabiamy rozpuszczoną na parze i lekko ostudzoną czekoladą i resztą kajmaku. Ten sernik robi się podobnie jak serniki amerykańskie, ale nie trzymamy go w lodówce. Smacznego!

35 komentarze:

Szana pisze...

na pierwszy rzut oka widze ze przepyszne :)

Gemma Gowar pisze...

O, ja przepraszam, no nie mogę tego czytać spokojnie... Już dziś nie upiekę sama, muszę wyjść i kupić sobie cokolwiek słodkiego, byleby serowe było, ech. :-D
Pozdrawia ciepło.

Anonimowy pisze...

na pewno upieke
kesja

cukrowa wróżka pisze...

no no, takie połączenie nie może nie smakować!

Paula pisze...

uwielbiam wszystko, co zawiera w sobie kajmak ^_^

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

O rany, tyle dobrego w jednym kawałku ciasta! Poproszę :D

Maggie pisze...

Ta masa kajmakowa az sie prosi, zeby zanurzyc w niej palec i oblizac :) Ciacho boskie!

myniolinka pisze...

ja Cię kręce...to jest dopiero ciacho!

Zaytoon pisze...

Niesamowity! Wygląda... Ach! Jak on wygląda...

zauberi pisze...

pysznie wygląda i pewnie tak też smakuje

Arvén pisze...

Ślinotok na sam widok. Po prostu obłędne - zarówno wizualnie jak i spodziewam się, smakowo.

kulinarne-smaki pisze...

fantastycznie połączenie kolorów aż ślinka cieknie

Majana pisze...

Wygląda obłędnie! Mniam:)

Anonimowy pisze...

zaczelam wlasnie dbac o linie.......... ale moze za tydzien-to ciasto jest superrrrrrrrrrrr

pelnakultura pisze...

Gratuluje nie jakgorszej pozycji w konkursie Onetu i zapraszam do czytania o blogach pretendujących do tytułu bloga blogerów na http://pelnakultura.wordpress.com

aga pisze...

bardzo fajne ciacho:) chetnie bym siegnela po kawaleczek do herbatki... slinka mi cieknie:)

alexandra-sikora pisze...

mm , uwielbiam serniki :)

Justin&Dorothy pisze...

Wygląda cudnie :)
Zapraszamy do wzięcia udziału w naszej akcji kulinarnej:
http://durszlak.pl/akcje/wasze-autorskie-przepisy

Pozdrawiamy:)

Violiśka pisze...

Wygląda bardzo kusząco:)

Iza pisze...

Dago, pieke sernik ale martwie sie troche bo pieke go juz przez 30 min. a jest on ledwie sciety na wierzchu i plynny w srodku wiec zdecyowalam zapiec dluzej, najwyzej sernik bedzie suchszy. Nie ma doswiadczenia w pieczeniu amerykanskich sernikow mimo, ze mieszkam w Stanach. :) Pytania dodatkowe: ile ml ma twoja szklanka? 200? 250? Czy masla milo byc 100g? Dzieki z gory za odpowiedz, twoje wypieki sa bajeczne!!!!
Pozdrawiam!

Daga pisze...

Izo, nie martw się, dużo zależy od piekarnika. Jeśli Twój sernik jest jeszcze słabo ścięty trzeba go piec dłużej, bardzo dobrze robisz. Moja szklanka ma 250 ml, kostka masła to 200g, chyba że trafiam na przepis, w którym jest inaczej, ale wtedy zawsze to zaznaczam.

Iza pisze...

Dzieki ogromne Dago-sernik wyszedl wspanialy! :) Bede probowala wiecej przepisow...przydaliby mi sie jednak sasiedzi, ktorzy lubili by slodkosci...:) Pozdrawiam serdecznie! :)

Daga pisze...

Bardzo się cieszę, że sernik się udał:-)
Sąsiedzi lubiący słodkości to skarb. Gdyby nie oni musiałabym chyba zawiesić działalność blogową ;-)

Anonimowy pisze...

Dago, ja też będę dziś piekła ten sernik, proszę tylko o sprecyzowanie: do ciasta na spód daje się 1 tabliczkę czekolady, tak? bo w składnikach piszesz 1, a później "rozpuszczamy czekolady".
Pozdrawiam
handzik

Daga pisze...

Handzik, oczywiście chodzi o czekoladę. Jedną. Już poprawiłam, przepraszam :-)

Anonimowy pisze...

dzięki za pomoc, zobaczymy co mi wyjdzie ;)

okruch pisze...

Pozwolę sobie również się wypowiedzieć :) Niedawno próbowałam kilka przepisów z Twojego bloga :) (oprócz powyższego jeszcze tartę, sernik podwójnie czekoladowy, ciasto maślane z duszonymi jabłkami - nie mogę go teraz znaleźć, quiche tuńczykowy).

Co do powyższego... jest przepyszny :) Mogłam spokojnie zrobić w większej tortownicy, bo spód dość mocno urósł i "wlazł" w masę serową. Trochę się bałam, bo masa dość rzadka, ale wszystko się udało :) Musiałam jednak piec trochę dłużej, ale to chyba mój piekarnik jakiś felerny.

Anonimowy pisze...

piękne foty, aż chciałoby się ugryźć :-D
a z tym masłem,to jak ??? bo u mnie kostka ma 200g, więc połowa do właśnie 100g i tyle mam dodać?
migotka333

Daga pisze...

kostka masła to 200g, więc połowa to 100, czyli tyle, ile planujesz dodać :-)

Anonimowy pisze...

Jedno z najlepszych ciast jakie jadłem, poddałem je w kolejnej próbie lekkiej modyfikacji dodając do masy serowo kajmakowej mrożone mocno kwaskowe wiśnie-idealnie pasują .

Anonimowy pisze...

Planuję zrobić to ciacho :) tylko mam pytanie jaki ser jest tutaj użyty ? czy może być taki wiaderkowy jak z piątnicy taki z biedronki ? czy to twaróg mielony ?
Pozdrawiam :)

Majemi

Daga pisze...

ja użyłam Piątnicy, co do biedronkowego miałabym zastrzeżenia. Kiedyś w Biedronkach był ser 'Zielona łąka', który się świetnie nadawał, teraz go już nie widzę, jest jakiś dużo mniej tłusty, którego jeszcze nie testowałam. Tak więc bezpieczniej byłoby użyć Piątnicy, Delfiko lub któregoś z porządnie tłustych i gęstych serków. Te inne maja na ogół mnóstwo wody w masie. Ostatnio odkryłam też dosyć tłusty i gęsty, a tani ser z Auchana (ich marka własna) myślę, że do tego sernika też by się nadawał.
życzę powodzenia!

Anonimowy pisze...

A to lepiej poszukam piątnicy :) wolę nie ryzykować :) Mam nadzieje że się uda, dam znać :)
Pozdrawiam Majemi

Anonimowy pisze...

Zrobiłam i wyszło wyśmienite ciacho :D następnym razem zrobię na większej blaszce z całego kilograma sera :)

Majemi

Anonimowy pisze...

Potwierdzam. Piekłam ten sernik na święta i wyszedł super.
Chyba w weekend też go zrobię :D

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes