piątek, 11 lutego 2011

Serduszka na słono i słodko


Miałam nie umieszczać żadnego przepisu na Walentynki, bo niespecjalnie je celebrujemy. Nie jestem chyba zwolenniczką świętowania czegoś takiego jak miłość w jeden konkretny, narzucony dzień. Poza tym 14 lutego od zawsze kojarzy mi się zupełnie inaczej, bowiem mam tego dnia imieniny :-)
Przypomniał mi się jednak pewien przepis i doszłam do wniosku, że żal byłoby go nie pokazać akurat o tej porze roku. Wiele osób szczerze polubiło Walentynki, być może będzie chciało je w jakiś sposób uczcić, więc umieszczam to specjalnie dla nich. 
Serduszka robi się niezwykle szybko i jestem pewna, że podołają im nawet bardzo niedoświadczone kulinarnie osoby.
Wszystko czego potrzebujemy, aby je wykonać to paczka gotowego ciasta francuskiego i jakieś nadzienie. Ponieważ ciasto francuskie można nadziać zarówno na słono jak i na słodko ilość możliwości jest nieskończona. Jedyne na co należy zwrócić uwagę, to aby nadzienie miało dosyć zdecydowany smak, w przeciwnym wypadku serduszka będą mdłe.
U mnie nadzieniem w wersji na słodko jest mus czekoladowy, w wersji na słono ser i żurawiny. Obydwie wersje pyszne.

Składniki:

- paczka gotowego ciasta francuskiego (starajcie się wybierać ciasto zrobione z użyciem masła, nie  margaryny, margaryna w cieście francuskim to jakaś straszliwa pomyłka moim zdaniem)
białko z jednego jajka

nadzienie na słodko:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 100 ml śmietany 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru (wedle upodobań)
- cukier puder do posypania

nadzienie na słono:
- dowolny, dosyć miękki ser ( u mnie ser ananasowy z orzechami)
- 1/2 słoiczka żurawin

foremka do wycinania ciastek w kształcie serca i mniejsza w kształcie serduszka


Ciasto francuskie rozmrażamy i układamy na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy z niego serca. W połowie serc dodatkowo wykrawamy na środku malutkie serduszka. Serc pełnych i serc z dziurkami-serduszkami powinno być tyle samo. Skrawki ciasta można jeszcze raz zagnieść i rozwałkować. Serca pełne smarujemy dokładnie białkiem i układamy na wyłożonej papierem blasze. Nakładamy na nie serca z wyciętymi po środku serduszkami i przyciskamy, aby ciasto dobrze i równo się skleiło.
 Ciasto francuskie bardzo mocno rośnie i listkuje się w czasie pieczenia, serduszka znacząco nam wyrosną, niedokładnie sklejone mogłyby całkowicie stracić fason.
Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 15 minut. Upieczone serduszka zostawiamy na blasze do lekkiego ostudzenia, a następnie w miejscu, gdzie był wykrój małego serduszka dziurawimy je wpychając ciasto do środka. Ciasto jest delikatne i polistkowane, dziurkę można zrobić bez najmniejszego wysiłku choćby palcem (choć to mało higieniczna metoda ;-)). Ja robię to trzonkiem noża lub łyżki stołowej. Serduszka są gotowe do nadziewania.

Przygotowanie nadzienia słodkiego:
na garnku z gotującą się wodą stawiamy drugi garnek lub metalową miskę w taki sposób, aby nie dotykała dnem do tafli wody. Ustawiamy kuchenkę na możliwie najniższą moc grzania/najmniejszy gaz. Do miski wkładamy pokruszoną na kawałki czekoladę wraz z masłem i delikatnie mieszamy, aż masa całkowicie się rozpuści. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z 2-3 łyżkami cukru aż będzie zupełnie sztywna, a następnie delikatnie łączymy ją ze schłodzoną, rozpuszczoną czekoladą. Najlepiej dodawać po łyżce śmietany do czekolady i mieszać, aż masa stanie się jednolita. Przekładamy mase do szprycy do dekorowania, lub też umieszczamy ją w serduszkach przy pomocy łyżeczki. Na koniec posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.

Przygotowanie nadzienia słonego:
Kroimy ser na drobne kawałki tak, aby jeden kawałek mógł zmieścić się do serduszka. Na wierzch
 nakładamy porcję żurawin. Gotowe :-)

Uwagi:

- możemy wybrać opcję słodko-ostrą jako nadzienie i do musu zamiast cukru dodać odrobinę chilli;
- serduszka świetnie smakują z ostrymi serami i zurawinami, musimy tylko pilnować, żeby ser nie był zanadto aromatyczny, o ile chcemy go podawać w jakimś romantycznym momencie ;-)
- niektóre gotowe ciasta francuskie są dosyć grube, można je delikatnie rozwałkować przed wykrawaniem;
- jeśli serduszka w czasie pieczenia lekko sie przechylą łatwo możemy to skorygować delikatnie naciskając ciasteczko od wyższej strony, lekko pokruszy się w środku zachowując kształt.


11 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Margaryna w jakimkolwiek cieście to pomyłka, a już w kruchym, francuskim i maślanym to w szczególe. Serduszka pyszne, iście lewantynkowe.

Majana pisze...

Piękne te serduszka!:))
Pozdrawiam:)

mollisia pisze...

Twoje serca są naprawdę piękne! Artystycznie! Szkoda ich jeść, takie ładne... :) Pozdrawiam.

Daga pisze...

Kubełku, zgadzam się z Tobą zupełnie, ale jak przejrzeć mrożone ciasta francuskie w sklepach to margaryna rządzi, niestety :-(

Arvén pisze...

Pamiętam jak jechałam kiedyś tramwajem i słyszałam coś o podobnych ciastkach, właśnie w przedwalentynkowym okresie ;-)

P.S. Ciasto francuskie z margaryną mnie zmroziło.

Słodziutkie Okazje pisze...

Śliczne serduszki!!:)

Od szaleństwa, do szaleństwa takie życie... pisze...

Narobiłaś mi dziołcho smaku, ja uwielbiam słodycze, a w szczególności wypieki domowej roboty:)Twoje serduszka wyglądają bardzo smakowicie:)

wiosenka27 pisze...

Ciastka sa świetne:) Wszystkiego najlepszego:)

Ag Pe pisze...

Wspaniałe ciasteczk.a Są przeurocze.

Zaytoon pisze...

Takie ciasteczka można jeść przecież i bez okazji. Zawsze będą smakować doskonale...

Ewam pisze...

Serduszka sa sliczne...
Nigdy nie uzywam do ciast czy mas margaryny...jedynym wyjatkiem jest kasia,ale to tylko do ciast,nigdy mas :)a francuskiego nigdy sama nie robilam,i nie zwracalam uwagi czy w skladzie jest maslo czy margaryna bo wydawalo mi sie ze zawsze jest maslo...oj glupia ...ihihih teraz baczniej sie bede przygladac...Pozdrawiam serdecznie!

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes