środa, 30 marca 2011

Babka pomarańczowa i SPPB ;-)


Rozpoczynam niniejszym subiektywny przedświąteczny przegląd babek, w skrócie SPPB:-). Będę się starała zamieszczać przepisy na wypieki wilgotne i aromatyczne, bo takie uważam za najsmaczniejsze. Zaczynam od babki mocno pomarańczowej, ale kilka ciekawych ciast czeka już w kolejce, między innymi fantastyczna babka kawowa z ciemną mąka, którą po prostu muszę Wam przedstawić. 
A może Wy chcecie podzielić się ze mną jakimś ciekawym przepisem na babkę? Gorąco zachęcam, proszę o przesyłanie propozycji mailem.
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Książka kucharska, polskie przepisy". Odrobinę zmieniłam tylko sposób wykonania.



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 
2 łyżki soku z pomarańczy

Składniki lukru:

1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wrzącej wody
2 łyżki lekko odsączonej skórki pomarańczowej
u mnie zamiast skórki:
sok pomarańczowy
likier pomarańczowy



Obydwie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy pojedynczo żółtka oraz sok pomarańczowy. Dodajemy stopniowo mąkę, ucieramy całą masę mikserem jeszcze przez około 4 minuty. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową i pianę z białek. Mieszamy delikatnie. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Babka powinna się ładnie przyrumienić i odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy jeszcze przez około 10 minut w formie, a później wykładamy. Jeszcze ciepłą polewamy lukrem.
Lukier robimy ucierając wszystkie jego składniki na jednolitą, lejącą się, gęstą masę. 
Smacznego :-)

Uwagi:

- wymyśliłam jeszcze bardziej wilgotny wariant tej babki - dodałam do masy zmiksowaną bez skórki bardzo dojrzałą pomarańczę bezpestkową. Pyszne, ale trzeba piec nieco dłużej, żeby uniknąć zakalca. Najlepiej sprawdzać stopień upieczenia patyczkiem;
- myślę, że ta babka świetnie może smakować z polewą czekoladową,
- zamiast białego cukru można dodać brązowy, babka nabiera wtedy ciekawego, lekko karmelowego smaku.

12 komentarze:

aga pisze...

ale babeczka:) az poczulam ten aromat pomaranczy:)

Zaytoon pisze...

Mmmmm... Wspaniała!

zauberi pisze...

smakowita i na pewno pyszna :)

bozena-1968 pisze...

Ale piękna babeczka...

Majana pisze...

Fajna babeczka:) Lubię cytrusowe :)

majka pisze...

Piekna babka. Zjadlabym teraz kawalek :) Uwielbiam Wielkanoc za babki wlasnie :)) Moglabym je jesc i jesc... I wszytsko mi jedno czy sa suche czy wilgotne. Kazda zajadam z przyjemnoscia :))

majka pisze...

Zapomnialam napisac, ze z niecierpliwoscia czekam na kolejne przepisy :)

wielgasia pisze...

Nie moge się doczekać tej z ciemną mąką.... Ta jest piękniutka...

Karmel-itka. pisze...

piękne zdjęcia, takie słoneczne!
a babeczka... cudna.

Duś pisze...

bardzo fajna:) pięknie wyrosła

Anucha pisze...

Jak pomarańczowa to dla mnie. Uwielbiam cytrusowe wypieki. Kusząca propozycja, kto wie, może upiekę ja na Wielkanoc:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Pati pisze...

Babka pięknie wygląda, baaardzo puszyście :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes