środa, 6 kwietnia 2011

Babka ponczowa


Dalszy ciąg SPPB, czyli mojego subiektywnego przedświątecznego przeglądu babek ;-). Dziś babka drożdżowa, bez której prawdziwa Wielkanoc nie może się obejść. Bardzo lubię ciasto drożdżowe, nie muszę go już dodatkowo nawilżać, ale chciałam spróbować, jak będzie smakowało w wersji mocno wilgotnej. Muszę powiedzieć, że smakuje świetnie.
Przepis na poncz wzięłam od Magdy Gessler z książki "Kocham gotować", uważam, że jest świetny.
Przypominam też, że czekam na maile z przepisami na prawdziwie wilgotne ciasta babkowe. Już wkrótce babka bananowa, którą zamierzam upiec z otrzymanego tą właśnie drogą przepisu.






Składniki ciasta:

3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg)
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
4 żółtka
1 szklanka mleka (250 ml)
1/2 laski wanilii
1/3 kostki masła (mowa o kostce 20 dag)
10 dag rodzynek

Składniki ponczu:

2 łyżki rumu
60 ml wina deserowego
150 g cukru (dałam o połowę mniej) 


Składniki lukru:

2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
2 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie - skórka pomarańczowa


przepis na dwie małe babki lub jedną wielką




Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 2-3 łyżkami lekko ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mleko podgrzewamy z przeciętą wzdłuż laską wanilii. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Żółtka ucieramy z cukrem. Masło roztapiamy. 
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka i mleko (z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka i zostawiamy w mleku, laskę wyrzucamy). Wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki dodajemy dobrze odsączone i oprószone mąką rodzynki, tłuszcz i jeszcze raz wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być sprężyste, błyszczące, dosyć rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy tak się stanie lekko i krótko zagniatamy je z powrotem i wykładamy do wysmarowanej masłem blachy do 1/3 jej wysokości. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około pół godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 40-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu studzimy w formie, lekko ciepłe przekładamy na półmisek. 

Przygotowanie ponczu:
Szklankę wody zagotowujemy z cukrem, dodajemy rum oraz wino i dobrze schładzamy. Gotowym ponczem smarujemy babkę w taki sposób, aby równomiernie w nią wsiąkł. Polewamy lukrem.

Przygotowanie lukru:
Ucieramy cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny do momentu, aż masa będzie idealnie gładka i będzie spływała z łyżki jednolitym, gęstym strumieniem.

14 komentarze:

zauberi pisze...

pięknie wygląda :) mniam

Grażyna pisze...

Babka wygląda wspaniale. jeszcze nigdy nie robiłam ponczowej

Russkaya pisze...

Mniam! :)

piedra preciosa pisze...

Czy wino deserowe jest łatwo dostępne?Co to takiego ?:)

Daga pisze...

Dziękuję:-)
Piedra, wino deserowe to po prostu wino słodkie lub półsłodkie, czyli takie, które podaje się do deserów. Dostępne nader łatwo:-)

kulinarne-smaki pisze...

No i jak tu się takiej nie oprzeć

aga pisze...

kuszaco pyszna jest ta Twoja bbaeczka:)

Majana pisze...

Bardzo urodziwa babeczka! Myślę, ze smakuje cudnie!:)

mikimama pisze...

Pysznie wygląda!

Zaytoon pisze...

Szukam idealnego przepisu na wielkanocną babkę. Jak to dobrze, że przeprowadzasz ich subiektywny test... a ja Twojej opinii ufam. ;)

Pozdrawiam!

Daga pisze...

Miło mi, że Wam się podoba. Oliwko, jeszcze co najmniej 2 babki będą, więc może coś wybierzesz dla siebie:-)

Paula pisze...

ja najbardziej lubię cytrynową,ale zjem praktycznie każdą :)

Kasinka pisze...

Taka babka to chyba już propozycja swiąteczna. Bardzo fajna , pozdrawiam

cukrowa wróżka pisze...

taki przegląd z pewnością się przyda! ale problem w tym, że każda babka prawie wygląda pysznie.. :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes