niedziela, 17 kwietnia 2011

Babka z białą czekoladą i śliwkami


To już prawie koniec mojego SPPB, czyli subiektywnego przedświątecznego przeglądu babek. 
Kolejne wilgotne i aromatyczne ciasto. Tym razem dla wielbicieli śliwek i białej czekolady. Możecie też zrobić je z ciemną czekoladą, ale gorąco zachęcam do białej, nadaje ciastu bardzo ciekawy smak.
Ja użyłam śliwek z zalewy, ale pysznie będzie także ze śliwkami mrożonymi, tylko wtedy trzeba odrobinę zwiększyć ilość cukru.





Składniki ciasta:

1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 tabliczki białej czekolady
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 jajka
10-12 śliwek węgierek z zalewy lub mrożonych (oczywiście w sezonie najlepsze są świeże)


przepis na dużą formę babkową






Rozpuszczamy masło wraz z pokruszonymi czekoladami i cukrem. Nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia gdy masa stanie się gładka. Studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jeśli śliwki są z zalewy lub kompotu, odsączamy je na sitku. 
Gdy masa ostygnie dodajemy do niej pojedynczo całe jajka, a następnie, nie przerywając mieszania, partiami   mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ekstrakt. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na babkę. Na wierzchu układamy śliwki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 40-50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez około 10 minut, a następnie wyjmujemy z formy. Moja babka ze zdjęcia stoi do góry nogami, a to dlatego, że śliwki tym razem nie zdecydowały się w niej utonąć i uznałam, że tak wygląda efektowniej. Zazwyczaj jednak śliwki w babce się zanurzają i widzimy je głównie na przekroju. Gotową możemy posypać cukrem pudrem. Ja tego nie zrobiłam, bo miałam bardzo słodkie śliwki.
Pyszne. Polecam.

Uwagi:

- jeśli używamy śliwek z mrożonki nie rozmrażamy ich przed wrzuceniem do ciasta;
- masa z czekoladami białymi może się lekko owarzyć w czasie podgrzewania, nie należy się tym przejmować.

9 komentarze:

asieja pisze...

ładnie rustykalna przez te śliwki.

wiosenka27 pisze...

Ale ładna babka:)

zauberi pisze...

mniam!

Dana pisze...

Wygląda apetycznie. Szkoda, że nie mam w domu czekolady już bym robiła :)

Majana pisze...

Kolejna świetna babka!:)

Kubełek Smakowy pisze...

Wygląda przepięknie, ciekawi mnie połączenie białek czekolady z wiśniami. Zawsze myślałam, że jedyne owoce, które pasują do białej czekolady to truskawki, a śliwki i wiśnie obowiązkowo łączę z gorzką lub ciemną. Ciekawe, ciekawe.

bozena-1968 pisze...

Smakowicie wygląda....

Zaytoon pisze...

Bardzo smakowita babeczka. Podoba mi się dodatek śliwek... :)

myniolinka pisze...

to ja biorę w ciemno! tak już mam jeżeli chodzi o wypieki z białą czekoladą :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes