piątek, 22 kwietnia 2011

Mazurek czekoladowy z wiśniami i marcepanem


Pomysł pojawił mi się w głowie nagle i po prostu musiałam go zrealizować. W czasie przedświątecznej krzątaniny jeden mazurek mniej lub więcej to dla mnie drobiazg, więc poszło jak z płatka ;-) 
Mocno czekoladowy smak mazurkowego spodu i polewy plus słodki marcepan i lekko kwaskowate wiśnie. Bardzo polecam i póki, co, jeszcze przez życzeniami świątecznymi życzę wszystkim udanych wypieków.




Składniki ciasta:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka krupczatki
3 łyżki kakao
5 żółtek
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru

Składniki masy

2 gorzkie czekolady
1 łyżka masła
szklanka wiśni z zalewy, kompotu lub z frużeliny
200 g marcepana

przepis na tortownicę ok. 23 cm lub kwadratową blaszkę




Mieszamy razem mąki, cukier i kakao, całość siekamy z zimnym tłuszczem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wyklejamy ciastem blaszkę robiąc dokoła rancik wysokości około 1.5 cm. Wkładamy foremkę z ciastem do lodówki na minimum godzinę. 
Po upływie tego czasu ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Rozwałkowujemy marcepan na taki rozmiar, aby przykrył równo blat mazurka. Na marcepanie kładziemy warstwę wiśni. Czekolady i masło umieszczamy w metalowej misce, którą stawiamy na naczyniu z lekko gotującą się wodą w taki sposób, aby dno nie dotykało do powierzchni wody. Mieszając czekamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia, lekko ciepłą wylewamy  na mazurek w taki sposób, by przykryć wiśnie. Ozdabiamy wedle życzenia. 
Najlepszy na następny dzień, kiedy spód lekko zwilgotnieje. Smacznego!

Uwagi:

- jeśli używacie wiśni z zalewy należy je przed wyłożeniem na ciasto odsączyć;
- marcepan najłatwiej rozwałkować sypiąc pod masę i na na wałek cukier puder;
- czekolada do polewy nie powinna być gorąca, ale też nie należy jej nadmiernie studzić, bo zgęstnieje i trudno ją będzie rozprowadzić. 


11 komentarze:

Majana pisze...

Świetny mazurek! I to z marcepanem, mniam!:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Cudności mazurek:) ...a ja korzystając z okazji chciałam życzyć Tobie i twojej rodzinie zdrowych, wesołych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy:)

Zaytoon pisze...

W tym roku nie piekłam żadnego mazurka. Właściwie, to nigdy nie piekłam mazurka... Ten Twój wygląda imponująco! :)

kasiaaaa24 pisze...

Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

chantel pisze...

mniam mniam :) lubię takie mazurki :)

Duś pisze...

Wesołego Alleluja! Świetny Twój mazurek:)

aga pisze...

same pysznosci:)

Anucha pisze...

Wesołych Świąt:)

kasia1977 pisze...

Zrowych , Spokojnych i sytych Swiat Wielkiej Nocy!

GastroMonia pisze...

Wesołych Świąt oraz wciąż wspaniałych przepisów:)

Anonimowy pisze...

Chciałabym zrobić ten mazurek, tylko jest tu nieścisłość co robimy z tą szklanką soku z zalewy wiśniowej. Ponadto mam pytanie czy masa marcepanowa nie odkleja sie od ciasta??

Prześlij komentarz

Serdecznie zapraszam do komentowania. Spryciarzy, którzy wpisują się tu tylko po to, żeby umieścić link do swojej strony uprzejmie informuję, że ich posty są usuwane na bieżąco. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam:-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes