piątek, 15 kwietnia 2011

Sernik karmelowo-orzechowy


Albo kajmakowo-orzechowy, jak kto woli. Co prawda karmel i kajmak to niezupełnie to samo, ale w serniku nie gra to większej roli, bo prędzej czy później skarmelizowany cukier i tak łączy się z produktem mlecznym. 
Sernik jest bardzo kremowy, dosyć ciężki i wyrafinowany w smaku. Bardzo polecam.



Składniki spodu:


150 g ciastek orzechowych, u mnie jak zwykle kruche ciastka domowej roboty, nie miałam orzechowych, więc wymieszałam je z drobniutko posiekanymi orzechami laskowymi
50 g roztopionego masła


Składniki masy serowej:


80 dag tłustego sera do serników
4 jajka
masa kajmakowa w puszce 600-700g
2 łyżki rumu lub brandy
do ozdoby
100 g orzechów laskowych
karmel


przepis na tortownicę ok. 22 cm



Ciastka rozgniatamy na piasek, łączymy z roztopionym masłem i wykładamy tak powstałą masą dno wyłożonej papierem tortownicy.
Mieszamy ser z masą kajmakową na gładko, nie przerywając mieszania dodajemy pojedynczo jajka i rum/brandy. Wylewamy masę do tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40-50 minut. Sernik jest gotowy, jeśli jego brzegi są ścięte, a środek pozostaje lekko płynny.  Wyjmujemy z piekarnika, okrawamy dokoła ostrym nożem, aby sernik stygnąc nie popękał. Nie zdejmujemy obręczy! Gdy jest wystudzony wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy posiekanymi orzechami i kawałkami karmelu.

O tym jak zrobić karmel możecie dowiedzieć się na przykład tutaj. Aby uzyskać kawałki karmelu do ozdoby należy gotowy karmel wylać cienką warstwą na pergamin, poczekać aż stwardnieje i połamać na kawałki wedle potrzeb. Ja najbardziej lubię te kawałki, w których zastygły drobne pęcherzyki powietrza. Pięknie wyglądają, szczególnie gdy prześwieca przez nie światło.

Uwagi:

- do dekoracji wykorzystałam także orzechy włoskie, można ich w ogóle użyć zamiennie do laskowych;
- w czasie prac z karmelem musicie bardzo, bardzo uważać, niezwykle łatwo się nim poparzyć;
- jeśli korzystacie z gotowej masy kajmakowej zwracajcie uwagę na to, co napisano na etykiecie i kupcie taką, w której składzie jest tylko mleko i cukier. Po co kupować jakieś dodatkowe substancje ulepszająco-konserwujące.

16 komentarze:

majka pisze...

Boski! Uwielbiam wszelkie kajmakowo-orzechowe ciasta. A sernik to jz musi byc prawdziwa rozkosz dla podniebienia... :)

Pozdrawiam.

kulinarne-smaki pisze...

Chętnie bym go skosztowała :) Takiej wersji nie widziałam a widzę, że przypadłaby mi do gustu ;)

aga pisze...

sernik o takich smakach to po prostu pychota:)

Majana pisze...

Pięknie wygląda Twój serniczek!:)

flusso pisze...

Ale ślicznie wygląda! Musi być pyszny :)

asieja pisze...

ten wierzch.. jest niesamowity!

Sabienne pisze...

No coś absolutnie rozkosznie oszałamiającego!

cukrowa wróżka pisze...

wygląda świetnie!

słodkosłona. pisze...

Musi być przepyszny!

Anonimowy pisze...

Ok, zrobiłam - smaczny, ale zdecydowanie powinien siedzieć w piekarniku tak 2 razy dłużej - środek całkiem pływał, nawet po wystudzeniu :(

Daga pisze...

Myślę, że dużo zależy od samego piekarnika i od schłodzenia. Ciasto powinno spędzić w lodówce naprawdę kilka ładnych godzin, aby nabrało właściwej konsystencji.

Anonimowy pisze...

Siedziało całą noc! Nawet po 3 dniach pływało :/

Daga pisze...

Przykro mi. Widocznie sernik za krótko się piekł.

Anonimowy pisze...

hehe, spoko - nawet pływający był przepyszny i został zjedzony w całości! :)

Anonimowy pisze...

A ile trzeba dać karmelu?zrobionego z 1,5 szklanki cukru?

Daga pisze...

Karmel z 1.5 szklanki cukru to wbrew pozorom wcale nie jest duża ilość. Dekorujesz oczywiście taką ilością karmelu jaką chcesz.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes