poniedziałek, 30 maja 2011

Ciasto porządnie czekoladowe


Wiem, robi się coraz cieplej i na stole powinny się pojawiać lekkie i delikatne desery. Nie znaczy to jednak, że nie można sobie wyrównać poziomu magnezu zjadając coś porządnie czekoladowego. Tym bardziej, że to ciasto mimo dużej zawartości czekolady jest zadziwiająco delikatne. Nie przypomina w niczym ciężkiego i mazistego brownies, nie ma też nic wspólnego z mocno mącznym murzynkiem. To po postu wyjątkowo udane i lekkie zestawienie czekolady i mielonych migdałów. 
Ciasto świetnie smakuje z odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Polecam!
Nazwa ciasta to luźne tłumaczenie "Seriously Rich Chocolate Cake" z mojej ulubionej ostatnio książki 101 Cakes&Bakes, z serii BBC Good Food, skąd pochodzi przepis. 



Składniki:

1/2 kostki masła (100g)
140 g najlepszej czarnej czekolady
1 łyżka Cointreau (można pominąć)
6 jaj
140 g mielonych migdałów
85 g cukru
kakao do posypania
śmietana do serwowania

przepis na tortownicę 23 cm lub podobnej wielkości blaszkę kwadratową



Masło i pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, to jest w misce ustawionej na garnku z lekko gotującą się wodą. Dno miski nie powinno dotykać do powierzchni wody. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na około 5 minut do ostygnięcia, a następnie ucieramy dodając pojedynczo żółtka, likier (jeśli się na niego zdecydujemy) i zmielone migdały.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy całość, aż masa będzie idealnie sztywna. Do masy czekoladowej dodajemy 2 łyżki piany, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy resztę piany mieszając całość dokładnie, ale możliwie jak najdelikatniej.
Przekładamy masę do wyłożonej papierem lub natłuszczonej i wysypanej mąką formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Ciasto powinno być dobrze upieczone, ale nie powinno siedzieć w piekarniku zbyt długo, żeby nie było zanadto wysuszone.
Ostudzone posypujemy kakao.



Uwagi:

- jeśli używamy niezbyt mocnej czekolady (mniej niż 70-80%) warto dodać do ciasta 1-2 łyżki porządnego kakao. Ciasto powinno być mocno czekoladowe w smaku;
- oryginalnie ciasto powinno być nieco wyższe, ja zrobiłam swoje w większej blaszce, bo chciałam, żeby było niskie i dało się kroić na małe kawałki.

18 komentarze:

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

lubię takie czekooladowe ciasta!wygląda kusząco.

Maggie pisze...

To jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych na swiecie - dawno nie robilam, cos mi sie zdaje, ze bede musiala do niego wrocic :)

chantel pisze...

oj tak, ciasto musi być porządnie czekoladowe, wtedy jest najlepsze :)

Toczka pisze...

Mmm, jak dla mnie wygląda troszkę jak tyraj misiu (tiramisu) z tym kakaem na wierzchu i kuleczką bielutkiej bitej śmietany... Ach, smakowite :D

aga pisze...

na takie ciasto czekoladowe to zawsze mam ochote, wyglada oblednie pysznie:)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Daga wygląda mega smacznie! Zjadłabym kawałek.

Kuchennefascynacje pisze...

Smacznie wygląda :)

Beem pisze...

Jakie pyszne! Nie wolno mi nawet na to spojrzeć, ale naprawdę kuszące.

Majana pisze...

O matko, wspaniałe to ciasto!:))

wielgasia pisze...

Ups, założę się że mam szalenie niski poziom magnezu- nie oprę się takiemu ciastu...

Daga pisze...

Wielgasiu, konieczne zrób, trzeba dbać o właściwy poziom elektrolitów :-)

Paula pisze...

mmm wymarzone :)

spencer pisze...

Co tam, że ciepło na dworze..dobre czekoladowe ciacho jest dobre na każdą pogodę;)) A to wygląda na meeega dobre..

gosiaa99 pisze...

Alez ono jest cudowne..nie moge sie oprzec ciastom z taka iloscia czekolady...mniam a tutaj jeszcze dodatkowo migdaly ..boskie;)

Magda_S pisze...

Zrobione i zjedzone!!! tego ciasta powinno się odrazu robić 2 sztuki!
do porannej kawy - mniam!!!!!

Daga pisze...

Cieszę się, że smakowało :-)

Cube pisze...

Witaj! :)
Dziś zrobiłem pierwsze podejście do tego ciasta (już od samej nazwy chciało się je zrobić!) i cóż - nieco zdziwiłem się wczytując się w przepis i nie odnajdując w nim mąki! Jestem początkującym piekarzem, do tej pory zrobiłem tylko 3 wyroby z Twojego/Pani bloga.
Ale do rzeczy: po pierwsze, nie dodałem likieru, bo nie miałem. Po drugie, wydaje mi się, że te 140g czekolady to za mało - wstyd przyznać, ale ciasto wyszło za mało czekoladowe, mimo że na wszelki wypadek dodałem czubatą łyżeczkę kakao. Po trzecie w moim przypadku posypanie wszystkiego kakao sprawiło, że ciasto jest dla mnie zbyt gorzkie (może dlatego, że jem je "saute"? Jutro z rana pójdę do sklepu i zrobię test z lodami - na pewno osłodzą całość).
Ale ciasto ogólnie super. Migdały u mnie niedokładnie zmielone, efekt doskonały. Ciasto płaskie i puszyste. Dzięki za przepis! ;)
Pozdrawiam. :)

Daga pisze...

Cube, za mało czekoladowe???:-)
Przychodzi mi do głowy, że może użyłeś jakiejś czekolady o małej zawartości kakao? Najlepsza jest jednak taka powyżej 70%. Ale z drugiej strony piszesz, że mało słodkie, więc czekolada chyba musiała być porządna. Może to po prostu kwestia gustu? Z lodami na pewno będzie pysznie, ja swoje podałam z bitą śmietaną.
Miło mi, że mnie odwiedzasz i trzymam kciuki za dalsze wypieki. Pozdrawiam:-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes