piątek, 12 sierpnia 2011

Ciasto maślane z sosem i karmelizowanymi jabłkami

Milczę ostatnio, bo szykuję trochę zmian na blogu. Mam nadzieję, że już wkrótce je poznacie i nowa odsłona będzie się Wam podobała. Tymczasem przygotujcie się psychicznie ;-) Najlepiej w towarzystwie pysznego ciacha.
Na przykład maślanego, z karmelizowanymi jabłkami i obłędnym karmelowym sosem.
Polecam!
Przepis, z moimi niewielkimi zmianami z Australian Women's Weekly  "Cakes Biscuits& Slices".



Składniki:

2 średniej wielkości jabłka (u mnie Antonówki)
80 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru (dobrze ugniecione)

ponadto:
125 g miękkiego masła
2/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki

dodatkowo:
3/4 szklanki śmietanki 30%



Obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. W rondlu rozgrzewamy masło (80g) i wrzucamy do niego jabłka. Prażymy przez około 5 minut na średnim ogniu, dosypujemy brązowy cukier i znów prażymy przez około 5 minut. Rozpuszczony cukier z masłem i sokiem z jabłek powinny wytworzyć aromatyczny sos, a jabłka powinny w nim nabrać lekko brązowego koloru. Uprażone odstawiamy wraz z sosem na bok.
Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą.
W osobnym naczyniu miksujemy z cukrem i ekstraktem miękkie masło. Gdy masa stanie się kremowa dodajemy stopniowo roztrzepane lekko obydwa jajka, a następnie stopniowo mąkę i maślankę. Zaczynamy i kończymy na mące. Masa powinna być solidnie wymieszana, ale nie ubijamy jej zbyt długo.
2/3 ciasta wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy, układamy na cieście odsączone z sosu jabłka (sosu nie wylewamy!) i przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 50 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze rozgrzewamy delikatnie pozostały w rondlu sos, dolewamy do niego śmietankę i całość gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. W przepisie każą to robić przez 15 minut, mnie to zajęło dużo mniej czasu, ale może dlatego, że dałam nieco mniej śmietanki. 
Podajemy ciepłe ciasto z ciepłym sosem.
Pyszne!

Uwagi:

- ciasto nie powinno być wyjęte z piekarnika przed upływem tych 50 minut, jest dosyć ciężkie, w krótszym czasie może się nie dopiec w środku;
- do tego ciasta najlepiej pasują jabłka kwaśne i soczyste, których zazwyczaj używamy do szarlotek.

9 komentarze:

Duś pisze...

Bajecznie wygląda, ten sosik mmm :)

Iza pisze...

Właśnie szukałam pomysłu na jabłka i chyba go znalazłam. Wygląda bardzo smacznie

Karmel-itka. pisze...

już sie nie mogę doczekac tych zmian ;]
na pewno poczuję się mile nimi zaskoczona.

wspaniałe ciasto. po prostu rewelacja!
i ten sos... już nie mogę, już zgłodniałam!

aga pisze...

mmm... wyobrazam sobie jak smakuje cudownie:)

Zaytoon pisze...

Nieprawdopodobne jest to ciasto, Dago. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Już czuję jego obłędną, idealną karmelowość! ;))

Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Dago, a czy mozna byloby zastapic smietane kefirem badz jogurtem?? Ciasto wyglada oblednie!! :) Pozdrawiam serdecznie.

Daga pisze...

Dziękuję!
Anonimowy, obawiam się, że przy próbie gotowania kefiru lub jogurtu z karmelem wyszłaby katastrofa. Jeśli koniecznie chcesz wprowadzić zmianę to sugerowałabym raczej słodką śmietankę 12% albo po prostu mleko. Nie wiem tylko, ile czasu to się będzie musiało gotować, żeby zgęstnieć, pewnie dłuższą chwilę.

Anonimowy pisze...

W przepisie jest mowa o sodzie i proszku, którego nie ma w składnikach. Jest za to łyżeczka cukru pudru. O co chodzi ??

Daga pisze...

przepraszam, oczywiście chodzi o proszek do pieczenia

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes