niedziela, 21 sierpnia 2011

Sernik jagodowo-cytrynowy


Końcówka lata jest dosyć łaskawa jeśli chodzi o pogodę. Można nawet nabrać ochoty na sernik na zimno ;-)
Szczególnie, jeśli ma to być sernik jagodowy. W tym cieście mocno jagodową masę uzupełniłam lekką, cytrynową, ale możecie pozostać w wersji mocno jagodowej.
Polecam.
Oczywiście jak to zwykle u mnie sernik jest bez spodu :-)



Składniki masy jagodowej:

1/2 kg sera sernikowego (świetnie sprawdzi się niskotłuszczowy)
1 szklanka śmietanki 30%
ok. 1/2 kg świeżych jagód
1 szklanka cukru pudru (lub więcej, zależy od jagód)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody

Składniki masy cytrynowej:

1/2 kg sera sernikowego
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody


dodatkowo:
garść jagód lub borówek amerykańskich do ozdoby

przepis na tortownicę o średnicy 28 cm





Tortownicę wykładamy szczelnie folią spożywczą. Żelatynę do jednej i do drugiej masy rozpuszczamy w osobnych naczyniach (w gorącej wodzie) i odstawiamy do ostygnięcia. 
Masa jagodowa
Miksujemy jagody z serem i cukrem, dodajemy sok z cytryny, dosładzamy, jeśli to będzie konieczne. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i żelatynę. Mieszamy całość delikatnie, wlewamy na dno tortownicy i wkładamy do lodówki to zastygnięcia.
Masa cytrynowa
Miksujemy ser z cukrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny, wanilię, dosładzamy, jeśli okaże się to konieczne. Dodajemy ubitą śmietankę i żelatynę. Mieszamy delikatnie i wylewamy na stężałą warstwę jagodową.
Ponownie odstawiamy do lodówki.

Gdy ciasto całkowicie stężeje wyciągamy je delikatnie z tortownicy i ozdabiamy wierzch jagodami lub borówkami.



Uwagi:

- borówki amerykańskie świetnie sprawdzą się jako dekoracja sernika, natomiast nie nadają się do środka ciasta, brak im odpowiednio intensywnego jagodowego smaku;
- jeśli użyjecie tłustego sera twarogowego i śmietanki 36% możecie zmniejszyć ilość żelatyny.




12 komentarze:

Izaa pisze...

cudny!!! i jak fajnie udekorowany;)

HerLife pisze...

Rzeczywiście koniec lata rozpieszcza... i ochota może przyjśc na taki sernik na zimno. A Twój wygląda bardzo smakowicie =]

gin pisze...

Ta kontrastująca z ciemnym fioletem jagód biel wygląda obłędnie, i gdyby nie to, że tu jagód ze świecą trzeba szukać, już pędziłabym do kuchni przygotować takie cudo :)

Grażyna pisze...

Już kilkakrotnie przymierzałam się do zrobienia takiego sernika, ale zawsze mi było nie po drodze.. Ale patrząc na zdjęcie chyba się jednak skuszę i zrobię taki serniczek bo wygląda apatycznie :)

nat. pisze...

Cudo!
I jakie piekne zdjecia!

Trzcinowisko pisze...

Piękny!!! i ta spiralka i kolorystyka lux:)

ewelajna pisze...

Daga, śliczny sernik, a na widok spiralki sprytnie ułożonej aż się uśmiechnęłam:)
Biedne to lato w tym roku - kiepsko z jagodami - udało Ci się:)
p.s. Ładne zmiany na blogu:) Przystępniej i... przestronniej:)

wykrywacz smaku pisze...

Mmm, ten sernik z jagodami, mmmmm :)

Zaytoon pisze...

Ogromnie zachwycają mnie takie dwukolorowe ciasta. Tak uroczo prezentują się na talerzu! A kiedy do tego są sernikami, to już w ogóle pełnia szczęścia. ;))

Daga pisze...

Dziękuję za miłe słowa:-)
Grażyno, nie ma co czekać, spróbuj, bo warto!
Ewelajno, cieszę się, że blog w nowej wersji Ci się podoba:-)
Zaytoon, ja uwielbiam połączenia kolorystyczne w sernikach. W sobotę z rozpędu zrobiłam jeszcze jeden, trójkolorowy tym razem, postaram się go wrzucić jak tylko znajdę chwilę.

Jolanta szyndlarewicz pisze...

zachwyca wyglądem .... smakiem zapewne też ...nie moze byc inaczej przy jagodach:) pozdrawiam ciepło

Maggie pisze...

Wyglada niesamowicie efektownie! Wole wprawdzie pieczone serniki, ale na taki chetnie bym sie skusila :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes