wtorek, 13 września 2011

Bezowe pożegnanie lata


Niestety, lato nieuchronnie zbliża się do końca, a wraz z nim kończą się typowo letnie owoce, idealne do lekkich bezowych ciast. Rozpoczęłam lato tortem bezowym z truskawkami i miętą, kończę jego niezwykle smakowitą wersją z z malinami i jeżynami. To chyba mój ulubiony wariant tego tortu.
Przepis na bezę i masę identyczny jak w torcie z truskawkami, ale dla Waszej wygody nie odsyłam do linku tylko zamieszczam poniżej. Smacznego!!!


Składniki ciasta:

8 bardzo mocno schłodzonych białek
400 g cukru pudru
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Składniki masy:

0.60 l- 0.8 l schłodzonej śmietany kremówki 36%
około 30 dkg świeżych malin i jeżyn (w dowolnej proporcji)
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
kilka gałązek świeżej mięty


przepis na duży tort o średnicy około 30 cm 





Przygotowujemy dwie duże blachy (te największe, które są na wyposażeniu piekarnika) wykładając je papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier w kilku partiach i jeszcze raz mocno ubijamy. Masa ma być błyszcząca i bardzo sztywna. Na końcu dodajemy mąkę, ocet i ekstrakt waniliowy.
Formujemy z masy dwa płaskie, równe koła, po jednym na każdej z blach. Koła powinny mieć około 25 cm średnicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C po czym natychmiast zmniejszamy grzanie do temperatury 150°CPieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika tylko zostawiamy w nim bezę do ostygnięcia. Można na całą noc.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ekstrakt.  Kładziemy pierwszy blat bezowy na talerzu/paterze. Najlepiej położyć go do góry nogami, od spodu jest nieco wklęsły, co ułatwi nam ułożenie śmietany.
Wykładamy na niego połowę masy śmietanowej, połowę malin i jeżyn, ozdabiamy listkami mięty i przykrywamy drugim blatem. Tym razem kładziemy blat tak jak się piekł, czyli czapą do góry. Na wierzchu (można go delikatne spłaszczyć) układamy resztę bitej śmietany, a na niej resztę owoców i pozostałą miętę.



Uwagi:

- blaty bezowe można upiec na dzień-dwa wcześniej;
- jeśli nie macie możliwości jednoczesnego upieczenia wszystkich blatów ciasto na każdy z nich trzeba zrobić osobno,
- ciasto można podzielić na 3 części, wówczas otrzymamy tort wyższy, tak jak u mnie na zdjęciu;
- jeśli tort nie jest przeznaczony do natychmiastowego zjedzenia w całości (mój się jeszcze nigdy nie zachował) warto do masy śmietanowej dodać odrobinę żelatyny lub jakiegoś stabilizatora;
- tort jest duży, ale trzeba pamiętać, że w dużej mierze pusty w środku (beza), wystarczy więc dla około 10- 12 osób.


11 komentarze:

Majana pisze...

O kurczę, on jest fantastyczny!
Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam:)

sowa_nie_sowa pisze...

A ja się ciągle tylko przymierzam do takiego wypieku...
Twój jest piękny, chętnie bym nawet teraz do porannej kawy skubnęła kawałek:)
Pozdrawiam!

Jolanta szyndlarewicz pisze...

po prostu coś pięknego .....

Arvén pisze...

Marzy mi się kiedyś taki piękny tort bezowy, ale z moim piekarnikiem to chyba niemożliwe. No, ale pozachwycać u innych się można w każdym momencie :)

asieja pisze...

szkoda odrobinę, że to już taka letnia końcówka. ale beza.. cudna!

gruszka z fartuszka pisze...

cudo! :)

aga pisze...

wspanialy bezowy tort:) to jest cudownie pyszne pozegnanie lata:)

Anonimowy pisze...

Wygląda pięknie i tak pewnie smakuje, ale na zdjęciu są trzy blaty bezowe a w przepisie dwa?
Czy kremu wystarczy na trzy, czy trzeba też go zrobić więcej?
_B

Daga pisze...

Przepis jest identyczny jak na tort z truskawkami, tylko przez roztargnienie nie przekopiowałam uwagi, że ciasto można podzielić na 3 blaty. Przepraszam. Ilość masy będzie taka sama, po prostu trzeba ją nieco cieniej rozsmarować. Tort z trzema blatami jest naprawdę bardzo wysoki, nie ma sensu zwiększania ilości śmietany, bo byłby bardzo trudny do pokrojenia.

Magda_S pisze...

Daga, coś cudownego!!!! Beza Magdy Gessler może się schować!
Twoje wypieki smakują mi już, gdy na nie patrzę!

Daga pisze...

Dzięki Magda:-) Jak będziesz w W-wie to wiesz gdzie się zgłosić ;-))

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes