środa, 21 września 2011

Sernik kremowy mocno brzoskwiniowy


Jak człowiekowi wpadną w ręce piękne, dojrzałe i soczyste brzoskwinie to po prostu musi je jakoś smakowicie przetworzyć. Na przykład robiąc sernik o mocnej brzoskwiniowej nucie. Już kiedyś wspominałam, że świeże brzoskwinie są w wypiekach bez porównania smaczniejsze od słodkich i mdłych konserwowanych. Świeże doskonale sprawdzają się jako dominujący smakowo składnik ciasta, te z puszki nadają się jedynie jako dodatek. Akcent bardziej kolorystyczny niż smakowy.
Ten sernik można zrobić tylko ze świeżych brzoskwiń.




Składniki:


spód:
50 g czekoladowych ciastek ( u mnie domowej roboty)
50 g rozpuszczonego masła
masa:
80 dag bardzo tłustego, kremowego sera do serników
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 zmiksowane dojrzałe i soczyste świeże brzoskwinie
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo do ozdoby:
2 brzoskwinie
3-4 łyżki cukru
1-2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny

przepis na tortownicę około 22 cm średnicy



Ciasteczka kruszymy bardzo drobno, mieszamy z masłem i wylepiamy nimi wyłożone papierem dno tortownicy, a następnie wkładamy tortownicę do lodówki, aby spód stężał. Możemy go też zapiec przez jakiś kwadrans w 180°C, chodzi o to, aby masa się zestaliła i nie podniosła się, gdy zalejemy ją serem.
Mieszamy ser z cukrem pudrem. Dodajemy zmiksowane brzoskwinie, wanilię i sok z cytryny i ponownie mieszamy. Następnie nie przerywając mieszania dodajemy pojedynczo jajka.
Wylewamy masę delikatnie do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na około 40-45 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty, ale środek w dalszym ciągu lekko płynny.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W czasie gdy sernik stygnie wrzucamy do garnka drobno pokrojone brzoskwinie, podlewamy je odrobiną wody, dodajemy cukier, sok i dusimy przez około 10 minut, do odparowania jak największej ilości wody. Studzimy. Wykładamy na chłodny sernik i wkładamy całość do lodówki na minimum 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Mocno schłodzony sernik wyjmujemy, zdejmujemy obręcz tortownicy, ozdabiamy wierzch owocami lub listkami melisy i kroimy, najlepiej mokrym nożem, bo sernik jest bardzo delikatny i kremowy.
Smacznego!



Uwagi:

- to typowy sernik tzw amerykański, jeśli nie czujecie się pewnie w tego rodzaju wypiekach gorąco polecam sernikowe ABC

7 komentarze:

Majana pisze...

Wspaniale kolorowy i śliczny. :))

Angie pisze...

Pychotka...wygląda pieknie!

Maggie pisze...

Bardzo efektowny! Osobiscie nie lubie za duzo owocow na sernikach, ale jestem pewna, ze sa tacy, co lubia :)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Wygląda bardzo smakowicie ...i to prawda, ze brzoskwinie to najlepsze świeże:) pozdrawiam

Tyna pisze...

Bardzo ładnie wygląda:) i na pewno dobrze smakuje, zresztą jak to sernik:)

aga pisze...

pieknie wyglada;)

Dorota pisze...

Taki sernik to marzenie:-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes