sobota, 26 listopada 2011

Sernik miodowo-cynamonowy


Serniki mnie dopadły i trzymają mocno, w ostatnim czasie upiekłam trzy i wcale nie wiem, czy na tym koniec. Dziś przedstawiam sernik prawdziwie jesienny, a już nawet nieco świąteczny, bo można go zrobić na spodzie z pierniczków. Delikatny, o miodowym smaku, z nutą cynamonu. Ma w sobie wszystko to, co lubię i mam nadzieję lubicie też Wy. Polecam!



Składniki spodu:

15 dag pokruszonych kruchych pierniczków (u mnie Annas)
1 czubata łyżka miękkiego masła

Składniki ciasta:

60 dag tłustego sera sernikowego
6 łyżek jasnego miodu 
4 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego

na wierzch:

1 łyżka cynamonu
1 łyżka płynnego jasnego miodu

przepis na tortownicę ok 20 cm






Pierniczki mieszamy z miękkim masłem i wykładamy nimi dno tortownicy, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około kwadrans, aby spód stwardniał. W tym samym celu możemy też spód wsadzić do lodówki na około pół godziny, chodzi o zabezpieczenie, aby luźno ułożona masa pierniczkowo-maślana nie podniosła się, gdy zalejemy ją serem.

Ser mieszamy z cukrem i miodem, nie przerywając mieszania dodajemy pojedynczo jajka, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Gotową masę wylewamy na lekko ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C na około 40- 45 minut. Jak we wszystkich sernikach amerykańskich pieczemy do momentu, gdy brzegi ciasta będą ścięte, a środek lekko płynny. Wystawiamy z piekarnika, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum 5-6 godzin. Przed podaniem polewamy lekko miodem i posypujemy cynamonem.



Uwagi:

- wszystkich niedoświadczonych w pieczeniu serników amerykańskich serdecznie zapraszam tutaj;
- radzę skontrolować smak sera przy dodawaniu do niego miodu. Miód miodowi nierówny, może się okazać, że potrzebujecie tylko 5 łyżek miodu albo na przykład 7.

13 komentarze:

Yba pisze...

Sernik miodowy, ale! Zrobię go, zrobię wkrótce :)
Pozdrawiam serdecznie.

Karmel-itka. pisze...

pięnkie się prezentuje.
ależ jest kuszący. ten zapach cynamonu musi byc powalający ;]

Majana pisze...

Piękny i jaki wilgotny!:)

Maggie pisze...

Sernik na pierniczkowym spodzie! Jestem pod wrażeniem i zrobię na pierwszą niedzielę adwentu (czyli na jutro:))
Pozdrowienia
M.

Hania-Kasia pisze...

Ładnie wygląda i apetyczny.

Bożena pisze...

O rany ..jak pięknie wygląda....muszę zrobić...

agawu pisze...

Ładnie wygląda, chętnie bym spróbowała. Niestety serniki to dla mnie wyższa szkoła jazdy :) i póki co zwyczajnie boję się za nie brać.

Tyna pisze...

Mniam, miodowy:) Cudo:)

Izaa pisze...

cudny sernik:)

Lovelykate pisze...

Uwielbiam cynamon, szczególnie w wypiekach. Ciasto prezentuje się fantastycznie :)

Maggie pisze...

Spod ze szwedzkich pepparkakor? Miod i cynamon? Zdecydowanie moja bajka! A wlasnie dostalam od Mamy troche twarogu - juz wiem, co z nim zrobie!

Russkaya pisze...

Te zdjęcia można jeść oczami... :)

Jagoda pisze...

Ujął mnie ten sernik! Cynamon, miód i ser muszą stanowić połączenie idealne. Niebawem wypróbuję, dla ogrzania już prawie zimowej atmosfery ;)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes