czwartek, 22 grudnia 2011

Ciasteczka zimowe


Miękkie, aromatyczne, o cytrusowo-migdałowym smaku. Wywodzą się z tradycji kulinarnych Austrii i Niemiec i przygotowywane są głównie w okresie Bożego Narodzenia. Są pysznym dodatkiem do kawy, herbaty lub grzanego wina. Tyle o wypieku mówi nam książka "Ciasteczka" ze znakomitej serii Le Cordon Bleu.
Moim zdaniem ciasteczka są niezwykle miłą alternatywą dla pierniczków. Mają nieco przypraw typowo piernikowych, ale na pierwszy plan wysuwają się cytrusy i migdały. Zaraz po upieczeniu ciasteczka smakują nieco gumowo, ale to z powodu ich wielkiej zalety, jaką jest całkowity brak tłuszczu. Następnego dnia, gdy  zwilgotnieją, są już bardzo smaczne i delikatne. Polecam!





Składniki:

40 g posiekanych skórek z owoców cytrusowych
155 g mąki
duża szczypta zmielonych goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
duża szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżki proszku do pieczenia
85 g zmielonych migdałów
1 jajko
60 g miałkiego ciemnobrązowego cukru
180 ml płynnego miodu
3 łyżki mleka

Lukier:

125 g cukru pudru
1 łyżeczka brandy

Książka sugeruje użycie dwóch blaszek o wymiarach 20x30. Ja użyłam jednej płaskiej, największej, jaka jest zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika.



Posiekane skórki z cytrusów obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i siekamy jeszcze drobniej. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia, posiekane skórki i migdały. Mieszamy.
Jajko ubijamy razem z cukrem, aż masa powiększy swą objętość i zjaśnieje. Wlewamy miód, mieszamy, wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Powstałym płynem zalewamy składniki suche i energicznie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wykładamy równą warstwą grubości około 0.5 cm na wyłożoną nasmarowanym masłem papierem blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 20-25 minut. Gotowe ciasto powinno być sprężyste przy dotyku. 
Cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy brandy, odrobinę gorącej wody i ucieramy lukier. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wody. Powstałym lukrem smarujemy placek, czekamy aż zastygnie, a następnie dzielimy go na równe prostokąty. Tak powstałe ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez miesiąc. Smacznego!

13 komentarze:

Majana pisze...

Ale super ciacha! Bardzo mi się podobają, muszą być przepyszne. A wiesz, kojarzą mi się z lebkuchenami,składniki mają te same :)

Pozdrowienia:)

Aleksandra Rybińska pisze...

Ciepłe kakao i takie ciastko sprawią uśmiech na niejednej zmarzniętej buźce :) Pozdrawiam

wiewiórka pisze...

Miałam już nic nie piec, ale te ciastka są tak kuszące, że właśnie zaczynają pachnieć z piekarnika ;)
Dziękuję za przepis - nie znałam go - i życzę Wesołych Świąt!

Maggie pisze...

Alez bym zjadla takie ciastko! Albo trzy, na lepszy humor :)

Karmel-itka. pisze...

świetne!
podobają mi się. idealne nie tylko na święta, ale na cały zimowy okres. mniaaam!

Lovelykate pisze...

Wyglądają świetnie :) Aż żal nie spróbować.

Pozdrawiam i zapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

burczymiwbrzuchu pisze...

Wygląda świetnie. Wyobrażam sobie, że tak samo smakuje;) Pozdrawiam!

Zaytoon pisze...

Zupełnie, nawet odrobinki tłuszczu? A to Ci dopiero pysznie dietetyczne łakocie. ;))

Pozdrawiam

Arvén pisze...

Pachną cytrusami, a do tego mają odrobinę gałki muszkatołowej, goździków i ani grama tłuszczu? Ideał, myślałam że takie ciastka nie istnieją ;)

Toczka pisze...

Jestem zaskoczona tegoroczną popularnością niemieckich wypieków w okresie Świąt :] Gdzie nie spojrzę tam jakieś przysmaki od naszych zachodnich sąsiadów się uśmiechają :D A przepis na te ciasteczka brzmi wyjątkowo dobrze, głównie dzięki cytrusowej nucie, którą uwielbiam :]

Jagoda pisze...

A czy skórki owoców można zastąpić skórkami kandyzowanymi, czy nie bardzo? Jakie użyłam owoce? :)

Jagoda pisze...

jakie użyłaś owoce?*

Daga pisze...

Myślę, że można użyć na przykład kandyzowanej skórki pomarańczowej, ale moim zdaniem powinna być bardzo drobno posiekana. Szczerze mówiąc nie pamiętam, jakiej skórki użyłam. Pewnie tak jak w przepisie, bo zimą zwykle miewam ekologiczne pomarańcze.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes