piątek, 16 grudnia 2011

Delikatne ciasteczka korzenne


...a nawet bardzo delikatne. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej ciasto jest krucho-miękkie, osypujące się.
Ciasteczka powstały w ubiegłym roku, trochę przez przypadek, jak wiele moich wypieków. Chciałam zrobić szybko jakieś smaczne ciastka w duchu świątecznym, z pierniczkami nie zdążyłabym, więc powstały mocno korzenne ciasteczka. Potem zrobiłam je jeszcze kilka razy, wróciłam do nich w tym roku i doszłam do wniosku, że właściwie mogłabym się nimi podzielić i tutaj.


Składniki ciasta:

1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3/4 kostki masła (150 g)
2 żółtka
2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej

Składniki lukru:

2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1-2 łyżeczki aromatycznego alkoholu

przepis na około 2 duże blachy ciasteczek






Obydwie mąki, proszek i puder przesiewamy razem do dużej miski. Dodajemy przyprawy i skórkę. Na grubej tarce ścieramy do miski chłodne masło. Pomagamy sobie wkładając co parę chwili masło do mąki, nie będzie się przyklejało do tarki. Mieszamy cząsteczki masła z mąką, dodajemy żółtka i zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść można dodać odrobinę mleka. 
Zagniecione ciasto wąchamy w upojeniu, a następnie wkładamy do lodówki na około 30-45 minut, żeby stężało. Od schłodzonego ciasta odkrawamy niewielkie kawałki, podsypując mąką wałkujemy je na grubość około 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty, które przenosimy na wyłożoną papierem dużą blachę. Układamy w odstępach, ciasteczka rosną! Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-11 minut. W moim piekarniku 11 minut jest optymalne. Zbyt długo pieczone ciasteczka wysuszą się i stracą swą delikatność. Upieczone ciasteczka pozostawiamy na blasze przez około 5 minut i dopiero przekładamy.
Cukier ucieramy z gorącą woda i alkoholem na gładką, gęstą masę i lukrujemy ciasteczka.
Lepiej lukrować chłodne, ciepłe są zbyt delikatne i mogą się kruszyć w palcach.
Ciasteczka można przechowywać przez 7 -10 dni. Nie tracą swej delikatności.


Uwagi:
- ciasteczka są mało słodkie, ale polane lukrem smakują akurat, jeśli jednak lubicie porządnie słodkie wypieki zwiększcie ilość cukru w cieście nawet o 100%.

7 komentarze:

aga pisze...

urocze choineczki i fajne pychotki:)

Majana pisze...

Jakie one są magiczne!:)

tu-tusia pisze...

Słodkie choinki :)

Aleksandra Rybińska pisze...

Piękne słodkie choineczki :) Zjadłabym taką :)
Pozdrawiam gorąco!

Sue pisze...

te bombeczki na ciachu są cudowne! :)

Magda pisze...

upieczone:) pierwsze ciasteczka wykonane z moją 2letnią córeczką...zabawa świetna a smak doskonały...o zapachu nie będę się rozpisywać:) wesołych świąt!

Daga pisze...

Bardzo się cieszę i świątecznie pozdrawiam:-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes