czwartek, 15 grudnia 2011

Sernik pomarańczowo-śliwkowy

Pieczecie serniki na Boże Narodzenie? Ja nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta, mam wiec dla was propozycję sernika, który doskonale pasuje na świąteczny stół i na pewno przyciągnie uwagę gości. Przy okazji będzie stanowił miłą, lżejszą alternatywę dla przepysznych, ale dosyć treściwych pierników, makowców i serników tradycyjnych.
Sernik jest dosyć lekki, idealnie kremowy i aksamitny. Śliwki dodają mu może nieco ciężaru, ale jest on zrównoważony przez orzeźwiającą nutę pomarańczową. Gorąco polecam.



Składniki spodu:

2/3 kostki masła
200g mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego (jeśli używacie wanilinowego to 1 łyżeczka)
1 jajko
1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych lub marmolady śliwkowej

Składniki masy serowej:

800 dag bardzo tłustego kremowego sera do serników
5 jajek
skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki wierzchu:

8-10 szt śliwek mrożonych lub z zalewy (dobrego kompotu, puszki)
sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1/2 pokrojonej pomarańczy do ozdoby
4 łyżki cukru (jeśli używamy śliwek mrożonych)

przepis na tortownicę około 21 cm



Przygotowanie spodu:
Mąkę łączymy z cukrem, siekamy drobno z zimnym masłem, dodajemy jajko i szybko zagniatamy zwarte ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na prostokąt o grubość około 2-3 mm a następnie smarujemy całe cienką warstwą powideł i zwijamy w ścisłą roladę. Jeśli macie małą stolnicę, albo nie czujecie się zbyt pewnie ze zwijaniem długiego rulonu ciasta podzielcie je na pół i zróbcie dwie mniejsze rolady.
Tak przygotowaną roladę umieszczamy na tacy lub blaszce i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Można ją też zrobić w przedzień pieczenia.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około 0.5 cm a następnie układamy plasterki na dnie wyłożonej papierem tortownicy. Plasterki powinny do siebie przylegać. Nie przejmujcie się, jeśli przy dociskaniu stracą kształt. Na przekroju nie będzie tego widać.
Tak przygotowany spód zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 20-25 minut. Spód nie powinien być specjalnie spieczony, ale nie może też być surowy.



Przygotowanie masy serowej:
Ser mieszamy z cukrem pudrem, nie przerywając mieszania dodajemy pojedynczo jajka, ekstrakt i skórkę pomarańczową. Masy nie ubijamy i nie staramy się napowietrzać. Najlepiej mieszać ręcznie (masa będzie rzadka), albo mikserem na wolnych obrotach.
Gotową masę wylewamy delikatnie na upieczony spód i pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 160°C (bez termoobiegu!). Brzegi sernika powinny być porządnie ścięte, a środek lekko galaretowaty.
Tak upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia.



Przygotowanie wierzchu:
Jeśli korzystamy z mrożonych śliwek zalewamy je 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, skórkę i zagotowujemy na wolnym ogniu. Gdy owoce nie będą już surowe wyciągamy je z kompotu, a sam płyn gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aż zamieni się w gęsty syrop.
Jeśli korzystamy z gotowej zalewy/kompotu śliwki od razu odkładamy na bok, a zalewę gotujemy ze skórką pomarańczową do momentu, aż zgęstnieje. 
Pomarańczę kroimy wedle upodobania na cząstki lub plasterki.
Śliwki układamy na ostudzonym cieście, polewamy syropem, ozdabiamy pomarańczami. Ciasto wkładamy do lodówki na około 5-6 godzin. Dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy i podajemy. 
Pyszne :-) 



Uwagi:
- niestety, nie miałam akurat w domu, ale myślę, że syropowi świetnie zrobi dodanie łyżki Cointreau, albo innego dobrego likieru pomarańczowego;
- więcej o tego typu sernikach możecie przeczytać pod tym linkiem.

15 komentarze:

odkrywcy pisze...

Rewelacyjny pomysł :)
Serników u nas w domu nigdy za dużo, tak więc na pewno skorzystam z przepisu, dziękuję :)

Mam pytanie co masy serowej - mieszać ręcznie ? Jaki ten sernik będzie w smaku i konsystencji po upieczeniu ? Czy bardzo twardy i zbity, skoro go nie napowietrzamy ubijając ? Czy faktycznie jest taki lekki ?

DarkANGELika pisze...

Pięknie się prezentuje;) w sam raz na święta;)

Wiewióra pisze...

Wspaniały!!! urzekł mnie swym melanżowym spodem :)

Angie pisze...

Genialna propozycja!

Maggie pisze...

Ten pasiasty spod wyglada rewelacyjnie!

Daga pisze...

Dziękuję:-)
Odkrywcy, właśnie o to chodzi, żeby nie napowietrzać. Ten sernik jest idealnie równy, absolutnie nie jest zbity, jest kremowy i delikatny. Więcej o technice przygotowania tego typu serników możesz poczytać tutaj: http://zpiekarnika.blogspot.com/2011/01/sernik-amerykanskie-mae-abc.html

Majana pisze...

Świetny sernik! Bardzo fajnie prezentuje się ten spód.:)
A sernik na święta to obowiązkowa pozycja w menu:)
Pozdrawiam.

Toczka pisze...

Jasne, że piekę sernik, zawsze. Zwykle jeden klasyczny, z przepisu przekazywanego w mojej rodzinie od pokoleń. Kilka lat temu dostałam jednak przyzwolenie od mamy, by eksperymentować z drugą blaszką. I tak powstał już piernik kawowy, z masła orzechowego i toffi :] Sernik jest tak wdzięcznym tematem, że można z nim wykonywać mnóstwo rozmaitych kombinacji alpejskich i nigdy się nie znudzi :D
Twoja propozycja jest bardzo ciekawa, zastanawiam się jednak jak to właśnie wyjdzie ze śliwkami, bo na moje oko mogą się łatwo wcisnąć w masę serową i narobić troszkę bałaganu :] Ale myślę, że warto zapamiętać i wypróbować ;)
Pozdrawiam

Aurora pisze...

Pieczenie na święta ważniejsze, niż prezenty pod choinką ;-P

Sue pisze...

Spód przypomina trochę sękacz. Ale fajne ciacho!

Arvén pisze...

Klasyczny sernik to chyba standard na większości stołów. Ten jest podwójnie świąteczny - do tego jeszcze aromat pomarańczy, tak często wiązany właśnie z tym okresem roku...cuda serwujesz :)

aga pisze...

bardzo fajny ten serniczek:) w polaczeniu ze sliwkami na pewno smakuje pycha:)

kulinarne-smaki pisze...

samo piękno

Karolina pisze...

Bardzo oryginalny pomysł, efektowny spód w paski, na pewno spróbuję!

"moje pasje" pisze...

piękny... absolutnie piękny...

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes