piątek, 24 lutego 2012

Misiowe łapki


Na zewnątrz leje i wieje. Strach wyjść. Jeżeli u Was nie jest lepiej proponuję, abyście poszli moim śladem i  oddali się w ciepłe i pachnące misiowe łapki. Czym pachnące? Oczywiście miodem.



Składniki ciasta:


1/2 kg mąki pszennej
4-5 dag świeżych drożdży
1/3 szklanki  drobnego cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
3 żółtka
1 jajko



Składniki nadzienia:


20 dag pokruszonych orzechów włoskich
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
2 łyżki pokruszonych herbatników
płaska łyżeczka cynamonu




Przygotowanie nadzienia:
Orzechy prażymy przez około 5 minut w rondlu, na rozgrzanym maśle, dodajemy miód, cynamon i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Zagęszczamy herbatnikami. Odstawiamy do ostygnięcia.


Przygotowanie ciasta:
Rozgrzewamy mleko. Drożdże rozkruszamy z łyżeczką cukru, dolewamy 2-3 łyżki ciepłego mleka, całość mieszamy, a następnie posypujemy 1 łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiewamy do dużej miski wraz z solą i resztą cukru. Dodajemy wyrośnięte drożdże, lekko rozmieszane żółtka i jajko i pozostałe ciepłe mleko, a następnie wyrabiamy ciasto. Gdy jest już w miarę jednolite i gładkie rozpuszczamy masło i lekko ciepłe łączymy z ciastem. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzące od ręki. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Przygotowanie bułeczek:
Gotowe ciasto dzielimy na 2-3 części, zależnie od rozmiarów naszej stolnicy. Kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o dowolnej długości, ważne, żeby miał wysokość około 21 cm i grubość około 0.5 cm. Smarujemy cieniutko nadzieniem zostawiając dokoła marginesy o grubości około 0.5 cm, a następnie składamy na 3, podobnie, jak robiłam to w tym przepisie, tyle że w przypadku misiowych łapek złożony prostokąt ciasta nie powinien mieć więcej niż 7 cm wysokości. Tak złożone ciasto dzielimy przy pomocy bardzo ostrego noża lub radełka znowu podobnie jak w linku powyżej, tyle że kawałki ciasta powinny mieć również jakieś 6-7 cm długości i kształtem bardziej przypominać kwadrat. Powstałe w ten sposób bułeczki nacinamy lekko z jednej strony (najlepiej robić to radełkiem) i układamy na wyłożonej papierem blaszce w odstępach około 3-4 cm. Bułeczki powinny rosnąć jeszcze przez około 20-30 minut. Wyrośnięte smarujemy białkiem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 20 minut. Gotowe bułeczki są wyrośnięte i rumiane. Może z nich wypłynąć niewielka ilość nadzienia, ale pokruszone herbatniki dosyć ładnie je wiążą. Smacznego!

15 komentarze:

Majana pisze...

Mmm, smakowite łapki :)
Miłego piątku!

Karmel-itka. pisze...

ojej, ojej!
łapki powinny zostawiac na śniegu ślady... po tych chyba w mgnieniu oka żadne nie zostaną!

Wiewióra pisze...

łapy, łapy, 4 łapy...no może być i jedna na śniadanko :) wspaniałe muszą być!!!

Sylwia pisze...

Ale swietne!! pozdrawiam :-))

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

urocze ....i jakie muszą byc pyszne:)

Bernadeta pisze...

ale kusisz mniam.

monique pisze...

a mogę spytać ile łapek wychodzi z 1 porcji ciasta ? pozdrawiam ciepło i chyba poczynię dla dziewczynek na weekend :)

basia pisze...

z największą przyjemnoscią sięgnęlabym po taką lapke. Wygladaja tak uroczo i slodziutko, sliczne.

aga pisze...

ale pychotki:)

Daga pisze...

Monique - przepraszam, ale nie policzyłam. Ja zawsze tak mam, że jak wymyślę coś nowego to robię, zachwycam się (jak jest czym;-)) następnie oddaję do pożarcia i dopiero łapię się za głowę, że nie policzyłam. Nie mniej jednak bułeczki z 0.5 kg mąki to nie jest jakaś straszna ilość. Spokojna porcja dla rodziny 4 osobowej.

kornik pisze...

Jakie one ładne:)

Avelina pisze...

Fajna nazwa, smakowicie wyglądają :)

Majemi pisze...

Pysznie wyglądają te misiowe łapki :) ostatnio zrobiłam Twoje drożdżówki z serem i jestem nimi zachwycona !! zresztą wstawiłam je też na swojego bloga bo po prostu nie mogłam inaczej :)
Pozdrawiam :)

kolorowapokrzywa pisze...

To nadzienie idealnie pasuje do misiowych łapek ;) Świetne są!

monique pisze...

dziękuję :))

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes