wtorek, 27 marca 2012

Ciasto Battenberg, czyli migdały i marcepan


Staram się nie używać barwników do ciast, ale tutaj zrobiłam mały wyjątek, bo po pierwsze, skusił mnie ciekawy wygląd ciasta, a po drugie, no cóż, ciasto z migdałami i z marcepanem to nie jest coś, obok czego umiem przejść obojętnie. A po trzecie barwnik mam naturalny, więc poczułam się rozgrzeszona:-)
Battenberg to tradycyjne angielskie ciasto serwowane w czasie podwieczorku, chociaż spotkałam się też z informacją, że wywodzi się ono z Niemiec. Trudno to teraz ocenić, bo powstało około 100 lat temu. Ważne, że ciekawie wygląda i ciekawie smakuje. Polecam szczególnie tym, którzy lubią porządnie słodkie ciasta.
W większości przepisów ciasto przekłada się dżemem lub marmoladą morelową, ja wybrałam wersję z marmoladą malinową.
Przepis za "Ciasta i torty" Wydawnictwa Könemann z moimi drobnymi zmianami.



Składniki ciasta:

3/4 kostki  masła (150 g)
3/4 szklanki cukru
3 jajka lekko rozbite
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
400 g marcepana
1/2 kubka dżemu morelowego ( u mnie malinowy - D.)
2 łyżki brandy



Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dwie równej wielkości formy o wymiarach około 15x25cm* wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia mieszamy razem.
Masło i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka za każdym razem dokładnie ubijając masę. W dalszej kolejności dodajemy ekstrakt, a następnie mieszając delikatnie mikserem na zwolnionych obrotach lub łyżką mąkę z migdałami i proszkiem. Gotowe ciasto dzielimy na dwie idealnie równe części. Ja nie mogąc się zdecydować jak to zrobić w końcu rozważyłam masę. Jasną masą wykładamy pierwszą blaszkę. Do drugiej części dodajemy barwnik spożywczy w takiej ilości, żeby zabarwić ją na różowo i rozsmarowujemy ją na drugiej blaszce w identyczny sposób jak ciasto jasne. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formach jeszcze przez około 10 minut, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Jasne ciasto przekrawamy na 3 równej szerokości paski** Identycznie robimy z ciastem różowym. Wyrównujemy brzegi. Paski powinny być idealnie równe.

W małym rondlu podgrzewamy dżem razem z brandy.

Pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu rozwałkowujemy marcepan nadając mu kształt o rozmiarach długość ciasta x 4 szerokości ciasta.

Bierzemy pierwszy pasek ciasta, smarujemy go dokładnie rozpuszczonym dżemem i układamy na marcepanie. Bierzemy kolejny pasek ciasta (innego koloru), smarujemy go dżemem i dociskamy do paska numer jeden. Pozostałe paski układamy tak, aby powstała szachownica, którą będziemy mogli owinąć marcepanem. Paski za każdym razem smarujemy dżemem ze wszystkich stron, również od zewnętrznej, żeby marcepan miał się do czego przykleić. Marcepan po dokładnym owinięciu ciasta dowolnie ozdabiamy rysując na nim wzory.
Ciasto można przechowywać przez kilka dni. Moim zdaniem najlepsze jest od drugiego dnia, kiedy lekko nawilgnie.


* dokładny rozmiar formy nie ma aż takiego znaczenia. Ciasto wyjdzie po prostu trochę wyższe lub trochę niższe. Ważne jest natomiast, żeby obydwie formy były takiej samej wielkości.
** ja swoje ciasto piekłam z ilości ciasta zwiększonej o 50% w odpowiednio większej foremce i ciasto podzieliłam na 6 części więc moja szachownica jest nieco bogatsza.

14 komentarze:

Majana pisze...

O jejku, ależ cudowne jest to ciacho!
Podziwiam!

kaczodajnia.blogspot.com pisze...

Wygląda przepięknie i na pewno spróbuję takie kiedyś zrobić. Co do barwników to akurat przy kolorze czerwonym dodając do ciasta kisiel wiśniowy otrzymujemy ten sam efekt.

Maggie pisze...

Wyglada pieknie - i, jak sie okazuje, wcale nie jest tak skomplikowane jak myslalam!

Magdalena pisze...

Rewelacja! :)

Daga pisze...

dziękuję:-)
Kaczodajnia, oczywiście można, ale po co? Kisiel też przecież zawiera barwniki, a oprócz tego skrobię, której w przepisie nie ma.

kulinarne-smaki pisze...

wygląda mega apetycznie

ozzie pisze...

wspaniałe!!!, na pewno nie umiałabym zrobić czegos takiego!!

Est-Ouest pisze...

super piekne i z pewnoscia smaczne choc jak dla mnie kojarzy sie z zimna pora... teraz mam ochote na truskawki i rabarbar... ale przepis zachowam na pozniejszy sezon!

Samantha pisze...

Bardzo efektowne ciasto, pozdrawiam :)

aga pisze...

slicznie wyglada:)

moje pasje pisze...

super sie prezentuje :) widziałam kiedys to ciasto na jakiejś zagranicznej stronie ale ja niestety nie potrafiłam przetłumaczyć ;) Bardzo się cieszę że znalazłam je u Ciebie :) Pozdrawiam :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wyglada naprawdę rewelacyjnie:)

Avelina pisze...

Wygląda rewelacyjnie :)

Domowe Wypieki pisze...

Super wygląda !! :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes