wtorek, 3 kwietnia 2012

Babeczki z marcepanem i żurawinami


Babeczki to miła i bez wątpienia wygodniejsza alternatywa dla dostojnych babek. Łatwiej też je zrobić. Zakalec w babie może się zdarzyć, w babeczce to mało prawdopodobne, chociaż w kuchni nigdy nie należy mówić nigdy :-) Babeczki są mocno migdałowe, mają typową strukturę ciasta piaskowego - są kruche, wręcz osypujące się. Pięknie trzymają świeżość, a smaku dodaje im aromatyczny lukier cytrynowy. 
Jednocześnie obiecuję, że postaram się nieco opanować migdałowy szał i następnym razem zaproponuję coś bez migdałów. Inna sprawa, że chodzi za mną mazurek migdałowy..;-)



Składniki ciasta:

1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag marcepana, najlepiej domowej roboty
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suszonych żurawin

Składniki lukru:

1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
szczypta startej skórki cytrynowej





Masło ucieramy razem z cukrem, stopniowo dodajemy pokrojonego na kawałki marcepana, a w dalszej kolejności pojedynczo jajka. Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia, Dodajemy stopniowo do ciasta nie przerywając ucierania. Na końcu wsypujemy żurawiny. Gotowe ciasto jest gęste, spada z łyżki.
Foremki do babeczek natłuszczamy, wysypujemy mąką i nakładamy ciasto do wysokości 1/2 foremki. Babeczki nie rosną zbyt wysokie i można nałożyć ciasto nawet do 2/3 wysokości, ale wtedy babeczki mogą być za bardzo wypukłe i nie będą dobrze wyglądały odwrócone do góry nogami.
Pieczemy w temperaturze 180°C stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek i polewamy lukrem. Lukier robimy poprzez utarcie wszystkich jego składników na gładką, gęstą masę.
Babeczki możemy ozdobić żurawinami, płatkami migdałowymi albo skórką cytrynową. Smacznego!


17 komentarze:

Daniel Kacprzyk - Kromcio pisze...

Ooooo! Idealne do koszyczka <3 ;3

Majana pisze...

Piękne babeczki! Do koszyczka taką jedną bym włożyła. Super:)

Aga pisze...

Bardzo ładne, śliczne:)

Amber pisze...

Dla mnie idealne!
Uwielbiam wszelkie małe porcje.

Kapsaicynka pisze...

ooo w sam raz na Święta! mniam!
A na marginesie... zajrzyj do mnie ;)

Karmel-itka. pisze...

urocze ;]

Sylwia pisze...

Ja tez niewatpliwie jestem absolutna fanka migdalow!!Maja cos w sobie!Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

To poproszę przepis na mazurek migdałowy :-)

Aga

Maggie pisze...

Takie miniaturowe babki maja w sobie mnostwo uroku!

Dusia pisze...

urocze są wiesz.

mojetworyprzetwory pisze...

Śliczne i słodkie!

Toczka pisze...

Urocze malutkie babeczki, można taką nawet wrzucić do koszyczka :]

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

uwielbiam takie maleństwa:) sama będę je piekła w piątek do koszyków wielkanocnych:)

Majemi pisze...

Witaj. Przepraszam że piszę tutaj, ale pisałam przy konkretnym przepisie ale nie odpisałaś, a mianowicie mam pytania odnośnie serowego miodownika.
Mam zamiar zrobić ten miodownik na święta :) tylko boję się że może nie wyjść...
Powiedz czy ta masa serowa nie jest za rzadka i napewno stężeje w lodówce ? i czy jak wyleje ją gorącą na spody to spody się potem nie rozlecą/rozpłyną ? Pytam bo nie chcę mieć w święta niespodzianki ;) a blaszka to taka około 37/25cm ?
Można spody zrobić dzień wcześniej ?
Pozdrawiam

Daga pisze...

przepraszam, śledzę wszystkie komentarze, a ten mi jakoś umknął. Już odpowiedziałam we właściwymi miejscu, może informacje przydadzą się też komuś innemu http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/12/miodownik-serowy.html?showComment=1333545821997#c1263436879373238467
życzę powodzenia!

Anonimowy pisze...

Dago, a gdzie dostałaś takie urocze foremki? Bo te babeczki są wprost cudowne! :)

Daga pisze...

Foremki kupiłam na targu:-)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes