czwartek, 26 kwietnia 2012

Drożdżówka maślana


Bardzo maślana. I bardzo smaczna. Ciasto drożdżowe zdecydowanie lubi się z masłem. Nie warto żałować go do środka, a czasami przydaje się też z wierzchu. Kawałek zwykłego drożdżowca albo chałki posmarowany masłem to jakże proste i pyszne jedzenie. 
To ciasto łączy cudowny drożdżowo-maślany smak. Masło jest w jego składzie, ale także niezwykle apetycznie pokrywa je z wierzchu tworząc przy okazji malownicze zagłębienia i nadając ciastu piękny kolor. Bardzo polecam.
Przepis z domowych notatek.



Składniki ciasta:

40 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka 
1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
4 żółtka
1/4 kostki masła
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 laski wanilii

dodatkowo:

1/2 lub 1/3 kostki masła
3 łyżki drobnego cukru najlepiej waniliowego (z prawdziwą wanilią!)

przepis na średniej wielkości prostokątną blaszkę o wymiarach około 20 na 35 cm


 Mleko podgrzewamy wraz z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Drożdże rozprowadzamy z łyżką cukru i zalewamy 2-3 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodajemy łyżkę mąki, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny. Masło rozpuszczamy w osobnym rondelku. Laskę wanilii wyciągamy z mleka oskrobując ją z ziarenek. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do mąki, dokładamy żółtka, ciepłe mleko z wanilią i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdy zaczyna odchodzić od ręki wlewamy do niego masło i jeszcze raz wyrabiamy aby masło całkowicie się wchłonęło. Gotowe ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-50 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki  i rozprowadzamy równomiernie po jej dnie. Ciasto się klei, więc możemy sobie pomóc zwilżając nieco palce w zimnej wodzie. Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Gdy jest wyrośnięte trzonkiem noża robimy w nim w równych odstępach zagłębienia (jak na zdjęciu). W powstałe dołki wkładamy po kawałku masła. Lepiej żeby to były dosyć zwarte, niewielkie bryłki niż plasterki. 



Ciasto posypujemy cukrem z cukrem waniliowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 30-40 minut. Gotowe ciasto jest przyjemnie zrumienione z wierzchu, a wsadzony w nie patyczek jest suchy. Ciasto podajemy lekko ciepłe. Smacznego!


 Uwagi:

- zamiast skórki z cytryny można dać kandyzowaną skórkę pomarańczową;
- ciasto można też posypać cynamonem;
- najlepsze kawałki ciasta to te z maślanymi dołkami :-)

13 komentarze:

Majana pisze...

Kocham drożdżowe! Twoja drożdżowka musi być pyszna! :)
Pozdrawiam.

Maggie pisze...

Taki intensywnie maslany smak kojarzy mi sie z brioche - i jest to skojarzenie jak najbardziej pozytywne :)

mojetworyprzetwory pisze...

Musi być pyszna! uwielbiam, najlepiej odrywać kawałek po kawałku z zimnym mlekiem..

Magdalena pisze...

Pycha!

Sylwia pisze...

Ale wypasiona drozdzowka!! Musi byc pycha!!Pozdrawiam!

Brenia pisze...

Uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki!

aga pisze...

ale smakowity widok, ta drozdzoweczka musi smakowac pycha:)

kolorowapokrzywa pisze...

Niby taka zwykła drożdżówka, a jednak... Ma to coś! ;-) Musi być pyszna! :)

Bernadeta pisze...

lubie oj lubie, szkoda tylko ze ja tak rzadko robię.

KucharzyTrzech pisze...

Uwielbiam drożdżowce!!!

mari pisze...

Taka pychotka,drożdżówka z mlekiem lub z powidłami.Mniam.

Ola pisze...

uwielbiam Twoje przepisy :)

Anonimowy pisze...

Bardzo dobry przepis,może być też bez masła z rodzynkami,piekłam jedną i drugą,Hania

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes