wtorek, 22 maja 2012

Bretońskie maślane z jabłkami


Tradycyjne ciasto bretońskie to mocno maślany wypiek zrobiony z dużej ilości jajek i masła z dosyć skromnym jak na te proporcje dodatkiem mąki. Istnieją jego dwie wersje, jedna nieco łatwiejsza, znana pod nazwą Gateau Breton, którą przedstawiam dziś i druga, zwana Kougin Aman, którą przedstawię przy innej okazji, bo też warta jest grzechu. Ciasto bretońskie w podstawowej wersji nie zawiera w sobie jabłek, ale skusiłam się na taką jego wersję po obejrzeniu jednego z odcinków programu kulinarnego Erica Lanlarda, w którym tak to ciasto przyrządził.
Wam pozostawiam decyzję, czy dodać owoce czy nie. W obydwóch wersjach ciasto jest pysznie maślane. Polecam!


Składniki ciasta:

250 g solonego masła (jest też wersja z masłem bez soli)
250 g mąki pszennej
250 g cukru pudru
6 żółtek
2-4 mało słodkie i mało soczyste jabłka
2 łyżki mleka

przepis na średniej wielkości tortownicę


Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Z lekko wymieszanych żółtek odejmujemy 1 łyżkę i mieszamy ją z mlekiem, a następnie odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, miękkie masło i mieszamy ze sobą. Do masy dodajemy żółtka i zagniatamy miękkie ciasto. To chyba najłatwiejsze zagniatane ciasto jakie znam, bo ze względu na dużą ilość masła zagniata się dosłownie w kilkanaście sekund. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy, posypujemy jabłkami, na wierzch nakładamy drugą część w taki sposób, żeby całkowicie przykryć ciasto. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem z żółtkami, a następnie widelcem rysujemy na cieście płytkie bruzdy. W tradycyjnym cieście ciągną się one równolegle przez całe ciasto, ale możecie też zrobić wzorki. Tutaj możecie znaleźć nieco inspiracji, bo właśnie odkryłam, że na moich zdjęciach bruzd właściwie wcale nie widać. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200°C. Wierzch ciasta powinien być bardzo mocno zrumieniony. Nie należy skracać czasu pieczenia, bo ciasto jest bardzo ciężkie, potrzebuje czasu, aby upiec się także w środku.



Uwagi:

- jak już wspomniałam istnieje wersja ciasta bez soli, jeśli się na taką zdecydujecie radzę zmniejszyć ilość cukru, bo ciasto wychodzi mocno słodkie.




9 komentarze:

Majana pisze...

Wspaniale wygląda to ciacho. Chętnie bym zjadła, :)
Pozdrowienia

Bon Appetit! pisze...

PYSZNOŚCI! Zjadłabym! :)

Magda_S pisze...

Robię!!!!!!!

Magda_S pisze...

Piekę w najbliższy wtorek, w moje imieniny :) już się przygotowuję mentalnie!

Magda_S pisze...

Daga, jakie rozmiary brytfanki na tą ilośc ciasta? można kupić solone masło??

Kasia pisze...

zdecydowanie z owocami :) wspaniale się zarumienił, pewnie pięknie pachnie w domu :)

Daga pisze...

średniej wielkości tortownica, solone masło można kupić, Lurpak na przykład, ale możesz też po prostu dodać sól do ciasta. Niewiele, tak z 1/3 łyżeczki.

kuchenny bałagan pisze...

bardzo fajna propozycja :)

Magda_S pisze...

ciasto bretońskie rozpoczęło i zakończyło swój żywot jednego dnia! MNIAAAAAAM!!!! dzięki przepisom Dagi jestem boginią kuchni :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes