czwartek, 28 czerwca 2012

Babeczki czekoladowo-truskawkowe


Sezon na truskawki powoli się kończy. Ciągle coś z nimi robię, ale dramatycznie brak mi czasu, żeby o tym napisać. Postaram się więc poprawić chociaż na koniec sezonu.
Dziś babeczki czekoladowe z kremem z mascarpone i bitej śmietany. Oczywiście obowiązkowo z truskawką. Wielką, soczystą i czekoladową:-)



Składniki ciasta:

2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki dobrego kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
4 żółtka
dodatkowo - łyżka śmietany

Składniki nadzienia:

ok 25 sztuk równych, ładnych umytych i suchych truskawek bez szypułek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

przepis na 20-25 sztuk babeczek



Foremki na babeczki natłuszczamy lekko masłem. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i kakao, a następnie siekamy drobno z zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko zwarte ciasto. Gdyby nie chciało się zagnieść można sobie pomóc niewielką ilością śmietany. Ciastem wyklejamy babeczki w taki sposób, żeby pokryte były równomierną warstwą ciasta. Można to zrobić na dwa sposoby: 
-rozwałkować ciasto, a następnie położyć je na ustawionych ściśle obok siebie foremkach, odcisnąć, a potem każdym, powstałym po odciśnięciu kawałkiem ciasta wylepić babeczkę;
- urywać z bryły ciasta niewielkie kawałki i wylepiać nimi każdą babeczkę osobno.
Wyłożone ciastem babeczki wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15-17 minut.
Wykładamy z foremek po lekkim wystudzeniu.

Czekoladę rozpuszczamy na parze. W lekko ostudzonej maczamy czubki truskawek i odkładamy do momentu, aż czekolada zastygnie. Mascarpone ubijamy z cukrem i ekstraktem aż nabierze lekkiej puszystości. Śmietanę ubijamy na bardzo sztywno. Łączymy delikatnie z serkiem. Do  każdej babeczki wykładamy niewielką ilość kremu, a na środku umieszczamy truskawkę, czekoladą do góry. Podajemy od razu lub po kilku godzinach. Jeśli truskawki są bardzo świeże babeczki ładnie przechowają się w lodówce  także do następnego dnia. Smacznego!

10 komentarze:

Angie pisze...

Uroczo wyglądają!

Majana pisze...

Wspaniałe babeczki. Pyszne i śliczne:)
Pozdrawiam.

Karmel-itka. pisze...

jakie śliczne ;]

mojetworyprzetwory pisze...

Piękne!Zawsze podziwiam a jeszcze nigdy nie robiłam takich babeczek!

kuchenny bałagan pisze...

cudowne te babeczki :)

Brenia pisze...

Też robiłam takie babeczki, coś pysznego ;)

Maggie pisze...

Urocze! A sezon truskawkowy jest zdecydowanie za krotki...

Antenka pisze...

idealne babeczki! jak z cukierni

flowerek pisze...

Glodna sie robie patrzac na takie pysznosci. Sliczne sa :)

aga pisze...

małe pychotki sprawiają tyle przyjemnosci w jedzeniu:)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes