piątek, 8 czerwca 2012

Rabarbarowo-truskawkowe z mąką orkiszową


Na targu ciągle jeszcze mogę kupić przepiękny, świeży rabarbar. Mam też swoją ulubioną panią, u której kupuję rewelacyjne truskawki. Kupione we wtorek rano jeszcze w czwartek wieczorem były świeże i pachnące, a w całej łubiance trafiła się tylko jedna, którą musiałam wyrzucić. Są już też pierwsze czereśnie. Powoli zaczyna się okres, kiedy na wielkim pachnącym targowisku dostaję małpiego rozumu i najchętniej kupiłabym wszystko. Przygotujcie się więc, że w czasie najbliższych tygodni raczej nie opędzicie się od owocowych przepisów w moim wykonaniu. Dziś przedstawiam ciasto z rabarbarem i truskawkami, z mąki orkiszowej, z brązowym cukrem. Świetnie smakuje także z towarzyszeniem lodów.



Składniki ciasta:

2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 2000)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 kostka schłodzonego masła
5 żółtek
1/2 szklanki płatków migdałowych

Składniki nadzienia:

ok 30 dag świeżych, umytych truskawek bez szypułek
3 łodygi świeżego, umytego i obranego z włókien rabarbaru
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżka kaszy manny


przepis na kwadratową lub niewielką prostokątną formę


Mąkę orkiszową mieszamy z cukrem i wanilią. Siekamy drobno z masłem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, które chowamy na minimum 30 minut do lodówki.
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm i zasypujemy 3 łyżkami cukru, odstawiamy na około pół godziny. Ze schłodzonego ciasta odkrawamy 2/3, rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy tworząc dokoła rancik o wysokości około 1 cm. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Na zapieczonym cieście wysypujemy kaszę mannę, układamy rabarbar (bez soku) oraz truskawki. Jeśli są duże można je przekroić na pół. Pozostałą ilość ciasta wyciągamy z lodówki i ścieramy na owoce na grubej tarce. Można też odrywać z niego niewielkie kawałki palcami, ja tak właśnie zrobiłam. Ciasto przysypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika na około 30-35 minut. Do zrumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Świetnie smakuje lekko ciepłe i chrupiące, gdy  jeszcze wylewa się z niego truskawkowo-rabarbarowy sok, ale ja wolę je następnego dnia, gdy zmięknie.
Smacznego :-)



8 komentarze:

Fabryka klimatów pisze...

Aaaa ! drukuję przepis i lecę na targ !
Dziękuję !!!

Jo pisze...

a ja przytargałam właśnie łubiankę , będą truskawkowe pierogi :)

Majana pisze...

O mniaaaam,ależ pysznie wygląda !:)

Karmel-itka. pisze...

uwielbiam takie szybkie ciasta. ale pięknie wygląda.

mojetworyprzetwory pisze...

Wygląda imponująco! Pysznie!

Bernadeta pisze...

pyszne letnie ciacho, wzięłabym kawałeczek.

histydyna pisze...

Achh, przepis spadł mi z nieba, jako że testy alergiczne potwierdziły moje uczulenie, niestety na pszenicę :/ nie dostałam niestety na szybko mąki orkiszowej i wykorzystałąm żytnią, typ bodajże 1950. ciasto wyszło RE-WE-LA-CYYYYJNEE!!
Dzięki!!

Ilona pisze...

Ciasto wyglada przepysznie:). Na pewno wykorzystam ten przepis w mojej kuchni.Histydyna pszenicę koniecznie zamień na orkisz, a ciasta będą o wiele zdrowsze i pyszniejsze:)
Pozdrawiam

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes