piątek, 29 czerwca 2012

Rolada krok po kroku


Postanowiłam rozpocząć nowy cykl, w którym będę dokładnie pokazywała, jak poradzić sobie ze zrobieniem ciast, których wykonanie może wydawać się skomplikowane. Ponieważ wiele osób pisało mi, że wykonanie rolady to ich zdaniem coś trudnego postanowiłam na początek rozprawić się z tym mitem. Rolada to naprawdę nietrudne, a bardzo efektowne ciasto. Sami popatrzcie!



Składniki ciasta:

5 jajek
5 czubatych łyżek cukru pudru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki nadzienia:


600 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka pokrojonych lub drobnych owoców

dodatkowo: duża forma do pieczenia (wielkości piekarnika), 2-3 arkusze papieru do pieczenia, olej





1. Formę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby delikatnie zachodził na jej ścianki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C. 


2. Mąki przesiewamy razem. 
3. Jajka ubijamy razem z cukrem mikserem na bardzo szybkich obrotach. Masa powinna być bardzo puszysta, prawie biała, lekko sztywna i powinna kilkakrotnie powiększyć swoją objętość. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo wymieszane mąki i mieszamy całość delikatnie. Ja robię to przy pomocy takiej trzepaczki. Link przypadkowy, taką trzepaczkę możecie kupić wszędzie.
4. Gotową masę wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko zrumieniony, sprężysty. Nie można dopuścić do nadmiernego wysuszenia ciasta, bo zacznie się kruszyć, szczególnie na brzegach i nie będzie możliwe jego zwinięcie. Jeśli wiecie, że Wasz piekarnik ma tendencje do przypalania zajrzyjcie do ciasta już po około 20 minutach pieczenia.
5. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i natychmiast, jeszcze gorące zdejmujemy z formy, chwytając za brzeg papieru do pieczenia i układając na blacie ciastem do góry. Jeśli brzegi ciasta przywarły do boków formy należy je oddzielić przy pomoc ostrego noża. 






Świeży arkusz papieru do pieczenia lekko natłuszczamy olejem, przykrywamy nim upieczone ciasto (olejem do dołu): 




Następnie rozpoczynamy zwijanie rolady. Staramy się, żeby ciasto było zwinięte w miarę ściśle i równo:


 Zwiniętą roladę odkładamy na około 30-40 minut




 Uwaga! Skutecznie zwinąć można tylko ciepłą, a najlepiej mocno ciepłą roladę, dlatego należy to robić tuż po wyciągnięciu jej z piekarnika. Rolada stygnie bardzo szybko, więc jeśli będziemy postępować ostrożnie nie grożą nam oparzenia.
6. W czasie gdy rolada stygnie przygotowujemy owoce i ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach śmietanę wraz z cukrem i wanilią. Ubitą masę dzielimy na dwie części. 2/3 masy posłuży nam do nadziania rolady, 1/3 do ozdobienia jej z wierzchu.
7. Po upływie wyznaczonego czasu przystępujemy do rozwijania rolady. Należy to robić bardzo delikatnie i powoli. Przy rozwijaniu staramy się jednocześnie zdejmować ze spodu rolady papier, na którym się piekła. Rozwinięcie i zdjęcie papieru nie jest niczym trudnym. Prawidłowo upieczona, nie przesuszona rolada zwija i rozwija się bardzo łatwo, ciasto jest sprężyste i o ile postępujemy z nim delikatnie nic złego się nie stanie.
8. Rozwiniętą roladę układamy na świeżym kawałku papieru do pieczenia, można też wykorzystać papier, którego używaliśmy do zwinięcia. Układamy ją w taki sam sposób jak poprzednio, czyli zwijanie rolady znów będziemy zaczynać od siebie.
9. Smarujemy roladę większą częścią bitej śmietany (pkt 6). 



 Układamy na niej owoce:



Jeśli są to truskawki warto pokroić je na mniejsze części. Gdy zarówno masa jak i owoce rozłożone są równomiernie przystępujemy do zwinięcia rolady. Należy rozpocząć zwijanie równomiernie na całej jej szerokości.






 Można sobie pomagać podnosząc równomiernie papier, na którym leży rolada, ale ja akurat tego nie robię. Biszkopt "pamięta" jak był zwinięty na sucho, w wyniku czego zwija się łatwo i równo.
10. Zwiniętą roladę przekładamy na talerz w taki sposób, żeby koniec zwinięcia znajdował się na spodzie




 a następnie smarujemy z wierzchu śmietaną i ozdabiamy owocami. Schładzamy. Rolada nadaje się do podania po 3-4 godzinach od zrobienia. Kroimy bardzo ostrym nożem, żeby przeciąć owoce.

Uwagi:


- zamiast papieru do zwijania rolady można użyć czystej lnianej ściereczki. To stara, bardzo skuteczna metoda. Oczywiście ściereczki nie smarujemy olejem;
- można nie smarować rolady z wierzchu bitą śmietaną tylko posypać ją cukrem pudrem lub polać czekoladą;
- jeśli planujemy zjeść roladę wcześniej, niż po kilku godzinach od zrobienia warto lekko nasączyć biszkopt przed wyłożeniem na niego masy. Rolada nie będzie sucha. Do nasączania można użyć podobnych płynów jak w przypadku tortu począwszy od wody z cytryną, a skończywszy na prawdziwym ponczu z alkoholem, chociaż ten ostatni odradzam w przypadku lekkiej rolady z owocami.


28 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo lubię przepisy krok po kroku, masz super bloga! Będę zaglądała częściej :)
Pozdrawiam,
M.

Fantazzja pisze...

Świetna instrukcja. Tego potrzebowałam. Dla mnie rolada to wyższa szkoła jazdy. Juro próbuję!!

Ola pisze...

Dziękuję, przyda się :)

Dzikowiec pisze...

Bardzo fajny pomysł. Uwielbiam przepisy krok po kroku, zawsze wszystko przejrzyście widać. A rolada fantastyczna! Pozdrawiam

Joanna pisze...

NA pewno wypróbuję wersję dietetyczną

ilovebake.pl pisze...

Ja dzisiaj robiłam podobną, ale z malinami :)

Dorotaniemamocnych pisze...

SUPER pomysl z przepisami krok po kroku. Napewno troszke bardziej uciazliwe dla blogerki ale zainteresowani...... uwielbiaja:)
Tak trzymac!!!

Monika pisze...

Piękna rolada, może się skuszę i popełnię podobną :)

Nadzieja pisze...

Super przepis - muszę wypróbować :)
Mi nigdy nie wychodzi i zawsze się łamie przy zwijaniu. A u Ciebie taka ładna, skręcona :)

Marlena pisze...

Myślę że z Twoimi wskazówkami krok po kroku uda się zrobić równie piękną roladę, mam truskawki i dziś jeszcze kupiłam ulubioną śmietanę do ubijania z lidla, jutro zabieram się za roladę:)

Wiewióra pisze...

piękne kolory i mega apetyczna rolada!

Mom Photographer pisze...

no więc dzisiaj zrobiłam z Twojego przepisu. przesadziłam z cukrem i trochę za słodkie wyszło. rolada zwinęła się przepięknie i taka mięciutka jest i pulchna. nie miałam pojęcia, że to takie łatwe!!!

Daga pisze...

Mom, to co piszesz to miód na moje serce :D

Mom Photographer pisze...

przepis, trochę zmieniony oraz link do Twojego postu jest już na moim blogu. dzięki za inspirację!

Anonimowy pisze...

Witam mam pytanie, dajemy proszek do pieczenia do biszkoptu?

Daga pisze...

Nie, nie dajemy.

Anonimowy pisze...

rewelacyjny sposób na zwijanie rolady- pierwszy raz mi się udało :)! dziękuje za pomoc!

Daga pisze...

Cieszę się, że mogłam pomóc:-)

Anonimowy pisze...

Czy papier na blaszce przed wylaniem ciasta też należy posmarować?

Daga pisze...

nie ma takiej potrzeby, papier sam z siebie ładnie odchodzi:-)

Anonimowy pisze...

Bardzo dziękuję za tak przejrzysty i dopracowany przepis ,po raz pierwszy upiekłam ciasto na roladę i udało się!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiesława

Anonimowy pisze...

Świetny przepis - wszystko jasne opisane. Dla osób które nigdy nie piekły rewelacja . Dzieki i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Super przepis. Ze względu na porę roku zrobiłam z ananasem z puszki :-)
Pozdrawiam autorkę

Anonimowy pisze...

Super instrukcja i przepis

Anonimowy pisze...

dzisiaj bd mój pierwszy raz, instruktaż krok po kroku to coś dla mnie. rolada jest moim celem na wigilijny stół, liczę że zaskoczę gości pozytywnie :)

Anonimowy pisze...

Dla mnie zwijanie w papier nie zdaje egzaminu bo rolada jest za sucha i się łamie. Dla mnie sprawdzoną metodą jest zawijanie za pomocą wilgotnej ściereczki.

Anonimowy pisze...

Wspaniały i apetyczny...takiego dokładnego przepisu szukałam...Zrobię na Swięta ,,mysle że się uda. Dziękuję:)

Kamil e-turysta pisze...

Bardzo prosto i smacznie przedstawione robienie rolady! Wygląda świetnie. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes