wtorek, 12 czerwca 2012

Sernik z truskawkami na drożdżowym cieście


Truskawek ciąg dalszy. Bardzo Was przepraszam, ale inaczej tu chyba na razie nie będzie:-) No chyba że uda mi się kupić czereśnie w przyzwoitej cenie. 
To ciasto jest obecnie moim numerem jeden jeśli chodzi o ciasta z truskawkami. Idealne połączenie sera, truskawek i mojego ulubionego ciasta drożdżowego. Byłabym zapomniała... jest jeszcze kruszonka. Kto nie lubi kruszonki? ;-) 
Pierwszego dnia smaki w cieście delikatnie się przenikają. Drugiego dnia, wraz z wilgotnieniem ciasta scalają się tworząc kompozycję moim zdaniem doskonałą. Polecam!



Składniki ciasta:

3 szklanki mąki pszennej
1 mała paczuszka drożdży instant (7g)
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
4 żółtka
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła

Składniki nadzienia:

3/4 kg tłustego sera do serników ( u mnie zwykły mielony ser, nie "wiaderkowy")
6 jajek (białka i żółtka osobno)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 dag równej wielkości truskawek

Kruszonka:

3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią


przepis na tzw. dużą blachę, czyli formę o wymiarach około 30 na 40 cm



Mleko lekko zagrzewamy. Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Żółtka lekko roztrzepujemy. Do mąki wymieszanej z solą i drożdżami dodajemy mleko i żółtka, wyrabiamy ciasto. Gdy będzie dosyć gładkie i zacznie odchodzić od ręki dodajemy rozpuszczone lekko ciepłe masło i znów wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być lśniące, gładkie, sprężyste i łatwo odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozprowadzamy po dnie. Możemy sobie pomóc zwilżając dłonie w zimnej wodzie lub natłuszczając je olejem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na około 15-20 minut.


Białka przeznaczone do nadzienia ubijamy na sztywno wraz z całym cukrem. Ser ucieramy razem z żółtkami, mąką i ekstraktem na gładką masę. Nie powinniśmy jej zanadto napowietrzać, więc nie należy używać miksera na najwyższych obrotach.. Dodajemy białka i delikatnie, przy pomocy łyżki lub trzepaczki łączymy obydwie masy.

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą koniuszkami palców do momentu, aż zaczną zbijać się w grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki i cukru lub dodać nieco masła.

Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową, a następnie układamy w niej całe truskawki. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 50 minut. Gotowe ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu. Najlepsze po kilku godzinach albo następnego dnia.


19 komentarze:

Mom Photographer pisze...

1/2 kostki masła to ile gramów? tutaj w Stanach są inne przeliczniki i innaczej pakują rzeczy no i nie pamiętam dokładnie ile ma Polska kostka masła ;)

Wiewióra pisze...

Tak! to ciasto idealne!!! drożdżowe, kruszonka i ser z truskawkami :) Mniam!!!

Majana pisze...

Super pomysł! Dwa przepyszne ciasta w jednym no i jeszcze truskawki ulubione :)

Maggie pisze...

Ty nie przepraszaj, tylko szalej z truskawkami, bo sezon nie bedzie trwal wiecznie :)

agoosia pisze...

Rewelacja! Porwałabym od razu kawałek!

Anonimowy pisze...

Ciasto wygląda smakowicie, chętnie bym skorzystała z przepisu ale w kuchni komputera nie posiadam a przepisu nie można wydrukować :((( przykre

Anonimowy pisze...

kosta pl ma 250g. a jaki to problem przekopiować do worda i wydrukować??

Daga pisze...

dziękuję za wszystkie komentarze:-)
Mom, kostka masła to u mnie zawsze 200g. Zaznaczyłam to na bocznym pasku bloga.
Anonimowy z 9.16, pod postem masz opcję share, jak ją rozwiniesz zobaczysz że jest tam ikonka drukuj.

Daga pisze...

Anonimowy z 10.03, teraz już rzadko która kostka ma 250g, taka standardowa, jaką można kupić w sklepie (a przynajmniej w W-wie i okolicach, gdzie się zaopatruję) ma 200g, więc piszę o takiej.
A pomysł z przekopiowaniem super.
Ja ciągle kombinuję, jak ułatwić drukowanie, blogspot tego nie ułatwia, niestety.

magda k. pisze...

ciasto zapowiada się rewelacyjnie, drożdżowe z serem i na dodatek z truskawkami, czego chcieć więcej :)

Vivien pisze...

Ta kruszonka mnie urzekła :))
Pozdrawiam i czekam na dalsze pomysły ;p
http://roznosci-vivien.blogspot.com/

lorraine pisze...

To polacznie zapowiada sie cudownie!
Mam jednak obawy czy z ciasta drozdzowego przykrytego taka gruba warstwa nie powstanie zakalec?
Na Twoim zdjeciu ciasto na spodzie wydaje sie cieniusienkie, nie jest zbite?
Nie robilam nigdy sernika na drozdzowym spodzie, stad moje obawy.

Daga pisze...

Na moim spodzie ciasta jest mało, bo robiłam go na bardzo dużej blaszce. Normalnie jednak robię tak jak podałam i nic złego nie robi się z drożdżowym. Nie ma mowy o zakalcu:-)

Dorota pisze...

Wygląda obłędnie,na drożdżowym musi byc jeszcze smaczniejszy, nie próbowałam ale czas to zmienić:-)

Anonimowy pisze...

Ciasto właśnie się dopieka - próbuje uciec z formy, chociaż wzięłam dużą, taką jak w przepisie. Mam nadzieję, że wyszło smaczne, pachnie obłędnie :)

Aragonte

Anonimowy pisze...

Już po wstępnej degustacji - ciasto pyszne :) Taki ciepły drożdżowiec to zmora dla wątroby, ale nie oparłam się pokusie. Nie wiem tylko, czemu drożdżowiec urósł mi jak wściekły, powinnam chyba wziąć o 1/3 składników mniej. Ale może w części środkowej ciasta proporcje drożdżowca i sernika będą bardziej wyrównane ;)

Aragonte

Daga pisze...

Drożdżowce tak mają. Czasami rosną pod sufit, a czasami mniej:-) Może się też zdarzyć, że ciasto będzie mocno pofalowane. Widać to zresztą na moich zdjęciach przy drożdżowo-serowym cieście z rabarbarem
http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/05/rabarbarowe-z-serem.html

Anonimowy pisze...

Witam.Mam pytanko czy mozna uzyc swiezych drozdzy? Jesli tak to w jakiej ilosci?

Daga pisze...

Można, oczywiście, ale trzeba zrobić rozczyn. Drożdży potrzeba 40g.

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes