czwartek, 5 lipca 2012

Sernik Irish coffee


Mam już na blogu sernik cappuccino, postanowiłam więc poeksperymentować z innymi ulubionymi smakami kawowymi. Irish coffee na pewno do takich należy. Wiecie skąd się wzięła? Zawdzięczamy ją niejakiemu Joe Sheridanowi, który w latach 40-tych ubiegłego wieku zaserwował kawę z dodatkiem whiskey przemarzniętej grupce Amerykanów, którzy trafili do irlandzkiego portu Foynes. Zapytali, czy to co dostali to była "Brazilian coffee" na co Sheridan odparł krótko, że pili "Irish coffee".
Tyle historia. Prawdziwa "Irish coffee" to kawa ze sporym dodatkiem whiskey, brązowym cukrem i bitą śmietaną na wierzchu. Śmietanka powinna być tylko lekko ubita, a zdarza się, że nie jest ubijana w ogóle. 
Oczywiście mój sernik jest tylko nawiązaniem do tego popularnego napoju, nie mniej jednak zawiera wszystkie jego składniki.  Polecam. Bardzo orzeźwiający i stawiający na nogi deser, świetny w czasie upałów.



Składniki masy:

800 g serków homogenizowanych bez smaku lub waniliowych (ja preferuję serki Rolmlecz)
3/4 szklanki drobnego brązowego cukru*
4 łyżeczki kawy instant
150 ml gorącej wody
3-4 łyżki whiskey
6 łyżeczek żelatyny
400 ml śmietanki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru


dodatkowo: 1-2 kostki gorzkiej czekolady

* ilość cukru zależy od rodzaju serków i smaku kawy, w przypadku serków słodzonych należy ją zmniejszyć do 1/2, a najlepiej spróbować, jak masa smakuje.
przepis na tortownicę 20-24 cm





Tortownicę wykładamy folią.
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i brązowy cukier. Lekko studzimy, łączymy z serkami homogenizowanymi, dodajemy whiskey. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 50-60 ml). Śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy 3/4 żelatyny, mieszamy, a następnie dodajemy połowę śmietanki i mieszamy delikatnie. To dobry moment żeby spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli okaże się, że mogłaby być słodsza na tym etapie możecie dodać do niej już tylko cukier puder, cukier brązowy nie rozpuści się w serze.
Masę serową wylewamy do tortownicy, wkładamy do lodówki.
 Resztę żelatyny łączymy z resztą śmietanki. Gdy masa serowa lekko zastygnie wykładamy na nią delikatnie śmietankę robiąc widelcem lub łyżką wzorki. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny do całkowitego zastygnięcia. Gotowe ciasto posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce. Można też posypać mieloną kawą.

Uwagi:

- jeśli planujecie podawać ciasto w gorący dzień zwiększcie ilości żelatyny o ok. 2 łyżeczki, będzie się lepiej kroiło;
- sernik bez dodatku brązowego cukru nie będzie już tak smaczny;
wielbiciele wanilii mogą dodać do niego łyżkę ekstraktu waniliowego, daje bardzo ciekawy smak, powinien to być jednak ekstrakt, a nie sztuczny olejek czy cukier wanilinowy.


6 komentarze:

kuchenny bałagan pisze...

Super ciacho.

asieja pisze...

i jak tu nie marzyć o takim serniku..
:-))

Majana pisze...

Ach, jest boski!:)

Fuchsia pisze...

Uwielbiam serniki kawowe, ale niestety moja rodzina nie podziela mojego entuzjazmu.

Zapraszam do akcji sernikowej :)

Karmel-itka. pisze...

aaaa...! co za rozkosz ;]

Renula pisze...

Wygląda jak chmurka;)

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :-)

 
Design by Ciey based on Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes